Polskie Radio Dzieciom

Stół wigilijny

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2016 06:00
Dziś razem z Filipem i Leopoldem porozmawiamy o tradycjach i potrawach wigilijnych, czyli co powinno się znaleźć na wieczornej, uroczystej kolacji.
Audio
  • Podwieczorek z Filipem i Leopoldem 23 grudnia godz. 18:00
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Przykuta/ Wikipedia Commons/ lic. CC BY-SA 3.0
Gdy się śmiejemy, w ciele pojawiają się podobne zmiany jak podczas wysiłku fizycznego – serce bije szybciej, poprawia się ukrwienie ciała, zwłaszcza mięśni klatki piersiowej i twarzy, człowiek głębiej oddycha, co wpływa na lepsze dotlenienie mózgu i całego organizmu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/Smiech-jest-zdrowy-dotlenia-relaksuje-usuwa-stres-i-redukuje-bol_37492.html

W jednym regionie Polski nikt nie wyobraża sobie kolcji bez kutii czy ryby po grecku, inni przygotowują na ten czas kluski z makiem lub racuchy. Niezależnie od tego co to jednak bedzie, potraw musi być dwanaście.

Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Dlaczego wkłada się sianko pod obrus? Z jakiego powodu zostawia się jedno nakrycie więcej? Posłuchajcie, a się dowiecie!


Zapraszamy na audycję „Podwieczorek z Filipem i Leopoldem" codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 18.00 – 19.00, a szczególnie w piątek 23 grudnia.

Zobacz także