X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio Dzieciom

Akcja Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu rozpoczęta!

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2017 07:00
Za nami cudowne warsztaty z blogerami i dziennikarzami inaugurujące program Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu. Zapraszamy do przeczytania relacji z tego wydarzenia!
Warsztaty ze Szkołą na widelcu
Warsztaty ze Szkołą na widelcuFoto: materiały organizatora

Jesień to ważny czas dla rodziców i uczniów, to taki kolejny początek. Kolejna szansa na rozpoczęcie przygody z dobrym jedzeniem, smaczną i zdrową śniadaniówką. To czas, kiedy dużo rozmawiamy o tym, że jedzenie ma znaczenie, o tym, że musimy nasze dzieci nauczyć dobrze jeść. Dlatego też Fundacja Szkoła na Widelcu dąży do tego, aby edukacja żywieniowo-kulinarna była obecna w szkole i przedszkolu, stąd pomysł na program Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu i dostarczanie nauczycielom ciekawych materiałów edukacyjnych.

Udało nam się spotkać z rodzinami blogerów i dziennikarzy podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w pięknym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego i na warsztatach kulinarnych przekonać ich, że dzieci lubią gotować i dadzą radę dobrze jeść, jak im trochę pomożemy. Uczestników spotkania przywitał Grzegorz Łapanowski – założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu – który dąży nieustannie do tego, aby edukacja kulinarna, warsztaty kulinarne i dobre jedzenie były częścią każdej szkoły w Polsce. Julia Antczak koordynator programu opowiadała o programie i o jego założeniach.

Była z nami duża część ekipy edukatorów Fundacji Szkoły na Widelcu i współpracujących z nami kucharzy – Paulina, Patrycja, Asia, Karolina, Ada, Mateusz. Sercem były z nami również dietetyczki i ekspertki programu i Fundacji – Katarzyna Pieczyńska i Urszula Somow. Warsztat poprowadziła Magdalena Łapanowska a towarzyszył nam również młody kucharz znany z programu Masterchef Junior – Patryk Piskorz.

Po przywitaniu, na gości czekała niespodzianka przygotowana przez Mariannę Wojcieską – entuzjastkę gotowania i pracownika Ogrodu Botanicznego – wycieczka na grządkę roślin użytkowych. Tam dzieci miały do rozwiązania zagadki botaniczno-kulinarne. Rozpoznawały liście warzyw, a następnie szukały ich na grządce.

Po arcyciekawej wycieczce przyrodniczej wróciliśmy do namiotu wypełnionego sprzętem kulinarnym i produktami spożywczymi w strefie dzieci, gdzie rozpoczęliśmy warsztat kulinarny. Wszystkie drużyny przygotowywały sałatkę tabbouleh z wybranymi dodatkami. Uczestnicy mieli czas na degustację i rozmowę z organizatorami o programie Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu, dla chętnych była również możliwość wyciśnięcia soku warzywnego.

Internauci mogli śledzić nasze warsztaty dzięki relacji na żywo na Facebooku i Youtube, której partnerem była marka Tefal, partner strategiczny programu. Relację z naszych warsztatów wyświetliło blisko 250 tysięcy osób!

Oprócz samych warsztatów ważne były również przekąski. Nasi goście mogli zobaczyć na stole z przygotowanym przepięknie bufetem, że śniadanie do szkoły może być niezwykłe i smaczne. Zaserwowane dania przez naszych kucharzy to: hummus podany „w łódeczkach” z marchewkami i ogórkiem, grzanka z ciemnego pieczywa z salsą pomidorową, dwa rodzaje kanapek: z pieczoną dynią i ogórkiem kiszonym oraz z burakiem, fetą i pesto pietruszkowo-słonecznikowym, kubeczki granolowe z jogurtem greckim i świeżymi owocami, szaszłyki owocowe oraz do picia kompot rabarbarowy/aroniowy i  koktajl zielony (szpinak, banan, ogórek, jabłko, chia).

Wszyscy mogli też skorzystać z fotobudki i pięknego kącika animacyjnego prowadzonego przez naszą dobrą wróżkę Kingę, było pełno kolorowanek i zagadek, które również będzie można znaleźć w materiałach edukacyjnych.

Pierwsza edycja programu trwa od 1 września 2017 do 30 czerwca 2018 roku.

 

Rekrutację do projektu trwa. Materiały edukacyjne będzie można pobierać ze strony przez cały rok.

O szczegółach tego projektu można przeczytać tutaj

Akcję poleca: Polskie Radio Dzieciom



Zobacz także