Nauka

Twoje serce i płuca również wąchają

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2013 14:45
Badania wykazały, że niektóre organy wewnętrzne także czują zapachy jedzenia i napojów.
Twoje serce i płuca również wąchają
Foto: Glow Images/East News
Twoje serce i płuca również wąchają 
Badania wykazały, że niektóre organy wewnętrzne także czują zapachy jedzenia i napojów.
Receptory węchowe, które miały występować tylko w nosie, znajdują się także w innych częściach ciała, wynika z badań przedstawionych podczas spotkania National Meeting & Exposition of the American Chemical Society w Nowym Orleanie.
- Tylko niewielki fragment czynników zapachowych jest wychwytywany przez receptory w nosie i na języku - mówi główny autor badań Peter Schieberle. Pozostałe molekuły zapachowe wędrują dalej, trafiają do krwi i organów wewnętrznych. - Dlatego od kilku lat badaliśmy tezę, że mogą one mieć do odegrania funkcje także wewnątrz ludzkiego ciała - dodaje Schieberle. 
Schieberle i jego koledzy skupili się na aminach, których działanie jest dość mocne. Aminy przenoszą aromaty takich środków spożywczych jak kakao,mięso, mleko i ser. Badacze poddali działaniu tych związków komórki ludzkiej krwi, aby sprawdzić czy i jak zareagują. 
Okazało się, że komórki krwi podążały za tym, co im ładnie pachniało, na przykład za aminami związanymi z czekoladą. - Muszą mieć receptory węchowe - konkluduje Schieberle. 
Dalsze badania wykazały, że węch posiadają także organy wewnętrzne,  np. płuca czy serce. Nie wiadomo jeszcze, czy i jak uczestniczą w procesie węchowym. Prawdopodobnie za ogólne wrażenie powodowane przez jedzenie odpowiadają jednak wszystkie receptory, także te we krwi i sercu. 

Receptory węchowe, które miały występować tylko w nosie, znajdują się także w innych częściach ciała - wynika z badań przedstawionych podczas spotkania National Meeting & Exposition of the American Chemical Society w Nowym Orleanie.

- Tylko niewielki fragment czynników zapachowych jest wychwytywany przez receptory w nosie i na języku - mówi główny autor badań Peter Schieberle. Pozostałe molekuły zapachowe wędrują dalej, trafiają do krwi i organów wewnętrznych. - Dlatego od kilku lat badaliśmy tezę, że mogą one mieć do odegrania funkcje także wewnątrz ludzkiego ciała - dodaje Schieberle.

Schieberle i jego koledzy skupili się na aminach, których działanie jest dość mocne. Aminy przenoszą aromaty takich środków spożywczych, jak kakao, mięso, mleko i ser. Badacze poddali działaniu tych związków komórki ludzkiej krwi, by sprawdzić czy i jak zareagują. Okazało się, że komórki podążały za tym, co im "ładnie pachniało", na przykład za aminami związanymi z czekoladą. - Muszą mieć receptory węchowe - konkluduje Schieberle. 

Dalsze badania wykazały, że węch posiadają także organy wewnętrzne, np. płuca i serce. Nie wiadomo jeszcze, czy i jak uczestniczą w procesie węchowym. Prawdopodobnie za ogólne wrażenie powodowane przez jedzenie odpowiadają jednak wszystkie receptory, także te we krwi i sercu

(ew/Discovery.com)

Zobacz więcej na temat: biologia medycyna NAUKA

Czytaj także

Wyhodowali sztuczne ucho. Rosło trzy miesiące

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2013 23:55
Wygląda i zachowuje się jak prawdziwe ucho, a na pewno bardziej niż ucho hodowane w poprzednim doświadczeniu...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po kawie mniej wypadków

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2013 15:20
Kierowcy ciężarówek, którzy przemierzają wielkieodległości, powodują mniej wypadków, jeśli piją kawę. Nawet o 63 proc.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przeprogramowali odporność i cofnęli białaczkę

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2013 01:15
Amerykańscy badacze przeprogramowali układ odpornościowy osób dorosłych cierpiących na ostrą białaczkę limfoblastyczną. Choroba cofnęła się. Terapia może być szansą dla chorych nawet w zaawansowanym stadium choroby.
rozwiń zwiń