X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Bakterie pokarmowe mają wpływ na pracę mózgu

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2013 01:25
Zmiana tych bakterii przy pomocy diety sprawia, że nasz mózg funkcjonuje inaczej.
Audio
Bakterie pokarmowe mają wpływ na pracę mózgu 
Zmiana tych bakterii przy pomocy diety sprawia, że nasz mózg funkcjonuje inaczej. 
Badacze z University of California Los Angeles (UCLA) maja dowody, że bakterie, które pochłaniamy z pożywieniem wpływają na pracę mózgu. W ich testach mózgi zdrowych kobiet jedzących probiotyki pracowały inaczej niż niejedzących.
Zmiana środowiska i związanej z nim diety może wpłynąć na zmianę funkcjonowania naszego mózgu. - Wielu z nas je jogurty dla smaku, białka lub wapnia - mówi dr Kirsten Tillisch z UCLA. - Nasze odkrycia wskazują, że niektóre składniki jogurtu mogą zmieniać reakcje mózgu na środowisko. 
 
- Cały czas słyszy się, że zestresowani maja kłopoty z żołądkiem - mówi Tillisch. Okazuje się, że działa to także w drugą stronę. 
Badania przeprowadzono na próbie 36 kobiet w wieku 18-55 lat. Badacze podzielili je na grupy. Jedna jadła specjalne jogurty z miksturą probiotyków, inne jadły produkt, który smakował jak jogurt, ale nim nie był, a jeszcze inne nie jadły ani jogurtu, ani jego zamiennika. 
Po czterech tygodniach paniom zrobiono skany mózgu i poproszono o rozwiązanie kilku zadań mających na celu rozpoznawanie emocji. Najlepiej wypadły panie jedzące probiotyki. Ich mózgi reagowały bardzo żywo w rejonach związanych z kojarzeniem, ale dużo słabiej w tych związanych z emocjami.
Z kolei pacjentki nie jedzące jogurtu były bardziej emocjonalne, a ich mózgi były bardzo aktywne w rejonach związanych z emocjami. 
Z badań wynika zatem, że praca mózgu może być moderowana przez dietę. Zapewne bakterie żołądkowe produkują różnego rodzaju chemikalia, pod wpływem tego, co jemy, a związki te następnie zmieniają pracę mózgu. To daje nowe możliwości leczenia na przykład zaburzeń nerwowych. Może probiotyki okażą się skuteczne i w takich schorzeniach jak Parkinson czy autyzm?
Kiedyś mawiało się, że przez żołądek trafia się do serca. Jak widać, dotyczy to również mózgu. Wyniki badań publikuje pismo Gastroenterology.
  
 
 
 
 
  
 
 

Badacze z University of California Los Angeles (UCLA) maja dowody, że bakterie, które pochłaniamy z pożywieniem wpływają na pracę mózgu. W ich testach mózgi zdrowych kobiet jedzących probiotyki pracowały inaczej niż niejedzących.

Zmiana środowiska i związanej z nim diety może wpłynąć na zmianę funkcjonowania naszego mózgu. - Wielu z nas je jogurty dla smaku, białka lub wapnia - mówi dr Kirsten Tillisch z UCLA. - Nasze odkrycia wskazują, że niektóre składniki jogurtu mogą zmieniać reakcje mózgu na środowisko.

- Cały czas słyszy się, że zestresowani maja kłopoty z żołądkiem - mówi Tillisch. Okazuje się, że działa to także w drugą stronę. 

Badania przeprowadzono na próbie 36 kobiet w wieku 18-55 lat. Badacze podzielili je na grupy. Jedna jadła specjalne jogurty z miksturą probiotyków, inne jadły produkt, który smakował jak jogurt, ale nim nie był, a jeszcze inne nie jadły ani jogurtu, ani jego zamiennika.

Po czterech tygodniach paniom zrobiono skany mózgu i poproszono o rozwiązanie kilku zadań mających na celu rozpoznawanie emocji. Najlepiej wypadły panie jedzące probiotyki. Ich mózgi reagowały bardzo żywo w rejonach związanych z kojarzeniem, ale dużo słabiej w tych związanych z emocjami. Były spokojniejsze. Z kolei pacjentki nie jedzące jogurtu były bardziej emocjonalne, a ich mózgi były bardzo aktywne w rejonach związanych z emocjami. 

Z badań wynika zatem, że praca mózgu może być moderowana przez dietę. Badacze spekulują, że bakterie żołądkowe pod wpływem pożywienia produkują różnego rodzaju chemikalia, a związki te następnie zmieniają pracę mózgu.

Ustalenia te tworzą nowe możliwości leczenia na przykład zaburzeń nerwowych. Może probiotyki okażą się skuteczne i w takich schorzeniach jak Parkinson czy autyzm?

Kiedyś mawiało się, że przez żołądek trafia się do serca. Jak widać, dotyczy to również mózgu. Wyniki badań publikuje pismo Gastroenterology.

(ew/UCLA)      

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Depresja? Twoje geny zakłóciły zegar biologiczny

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2013 00:40
Kłopoty ze snem to jeden ze znaków ostrzegawczych dotyczących depresji. Okazuje się, że problem tkwi głęboko, w zepsutym zegarze biologicznym.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Witamina B pomoże uchronić się przed Alzheimerem

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2013 16:25
Codzienne dawki mogą opóźnić lub spowolnić rozwój tej poważnej choroby.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzyby na ludzkim ciele doczekały się swojej mapy

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2013 14:25
Okazuje się, że to cały mikroświat o wielkiej różnorodności genetycznej.
rozwiń zwiń