Nauka

Im więcej czekolady, tym więcej Nobli. Czy na pewno?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2012 22:55
Badania udowadniają, że im więcej w danym kraju je się czekolady, tym więcej Nobli dostają jego mieszkańcy.
Im więcej czekolady, tym więcej Nobli. Czy na pewno?
Foto: sxc.hu/CC
Im więcej czekolady, tym więcej Nobli
Badania udowadniają, że im więcej w danym krajuje się czekolady, tym więcej Nobli dostają jego mieszkańcy. 
Korelacja jest bardzo wyraźna. W rankingach czokoholików i noblistów prowadzą dwa narody: Szwedzi i Duńczycy. W USA muszą jeszcze trochę pod tym względem nadrobić. 
Oczywiście, badania takie to rodzaj żartu. Powiązanie zauważył lekarz Franz Messerli i użył go, aby pokazać, jak złudne mogą być statystyczne korelacje w analizach medycznych.
Statystyka mówi w tym przypadku, że szansa na to, że korelacja czekolada do Nobla jest przypadkiem, wynosi zaledwie 0.0001, a zatem 1 do 10 000. Ale to jest przypadek. Ilość spożywanej czekolady w żaden sposób nie przekłada się na nobloswki geniusz narodu.
- Naukowcy porównują w ten sposób tysiące rzeczy i raz na jakiś czas zauważą rzeczy, które są ze sobą w zaskakujący sposób powiązane - komentuje noblista z 2001 roku Eric Cornell. Jaki z tego wniosek? Nie wierz we wszystko, co czytasz w mediach. Niektóre korelacje, chociaz silne, w ogóle nie są wiarygodne.
Reuters Health

Korelacja jest bardzo wyraźna. W rankingach czokoholików i noblistów prowadzą dwa narody: Szwedzi i Duńczycy. W USA muszą jeszcze trochę pod tym względem nadrobić. 

Oczywiście, podobny wniosek to rodzaj żartu, chociaż ma statystyczną podstawę. Powiązanie zauważył amerykański lekarz Franz Messerli i użył go, aby pokazać, jak złudne mogą być statystyczne korelacje w analizach medycznych.

Statystyka mówi w tym przypadku, że szansa na to, że korelacja czekolady i Nobla jest przypadkiem, wynosi zaledwie 0.0001, a zatem 1 do 10 000. Ale to naprawdę jest przypadek. Ilość spożywanej czekolady w żaden sposób nie przekłada się na noblowski geniusz narodu.

- Naukowcy porównują w ten sposób tysiące rzeczy i raz na jakiś czas zauważą rzeczy, które są ze sobą powiązane w zaskakujący sposób - komentuje noblista z 2001 roku Eric Cornell. Jaki z tego wniosek? Nie wierz we wszystko, co czytasz w mediach. Niektóre tendencje statystyczne, chociaż silne, w ogóle nie są wiarygodne.

(ew/Reuters Health)

Zobacz więcej na temat: medycyna USA
Czytaj także

Czekolada dobra na serce

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2011 11:00
Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Tak twierdzą naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu British Medical Journal.
rozwiń zwiń