Nauka

Czyste wieczka jogurtów dzięki nanotechnologii

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2015 21:00
Dzięki nowemu wynalazkowi nie trzeba będzie już zlizywać resztek jogurtu z aluminiowego wieczka. Zapewnia o tym niemiecka firma Toyo Aluminium, która wprowadza na rynek nowoczesny materiał.
Audio
  • Czyste wieczka jogurtów dzięki nanotechnologii - IAR, R. Motriuk
Czyste wieczka jogurtów dzięki nanotechnologii
Foto: Panthermedia

Ten materiał odpycha ciecze. Jego struktura jest taka jak liści lotosu - ma mnóstwo mikroskopijnych wybojów, toteż woda czy inne płyny nie przyklejają się do powierzchni, tylko po niej spływają.

Niemiecka firma Toyo Aluminium pokazała tę nową technologię dwa lata temu, teraz wraz z japońskim koncernem Morinaga Milk chce udostępnić ją konsumentom. Podobne materiały promuje też amerykańska firma Nanotech, niemiecka CTC Nanotechnology czy gigant GE. Eksperci mówią, że po takich materiałach może spływać nie tylko woda czy jogurt, ale nawet keczup i miód.

(IAR)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak