Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 31.05.2017

Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii

Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku.
Posłuchaj
  • Maciej Blatkiewicz m.in. o kulinarnych trendach 2017 (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Maciej Blatkiewicz Sam gotuję często, ale dla mojej dziewczyny. Dla siebie raczej tego nie robię, bo - choć mam wiedzę - moje umiejętności nie są zbyt wysokie. Brakuje mi też cierpliwości, by marynować, piec, poświęcać po kilka godzin na każde danie.

- Jest coraz więcej miejsc z kanapkami "premium", czyli takimi, których przygotowanie trwa troszkę dłużej niż zwykłych dań tego typu. Jest także bardzo mocno zauważalny trend na kuchnię azjatycką i to nie na konkretne dania z jednego kraju - chodzi o cały region, który staje się u nas coraz bardziej modny - opowiadał o kierunkach kulinarnego rozwoju restauratorów w Polsce Blatkiewicz. Mówił także o swoim warsztacie kucharskim i podkreślał, że by być dobrym w tej materii, warto dokształcać się na bieżąco, najlepiej poprzez praktykę. - Sam wiedzę zdobywam w ten sposób, bo już samo jedzenie konkretnych dań sprawia, że więcej o nich wiemy - mówił gość Kamila Jasieńskiego.

W Czwórce opowiadał o kolejnych kulinarnych trendach i modach w 2017 roku i zdradził m.in., co zaskoczyło go w kuchni wegańskiej, do której jeszcze do niedawna podchodził sceptycznie. Opowiadał także o unikaniu słodyczy, kanapkowych rajach w dużych miastach i o swoim… popisowym śniadaniu.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Maciej Blatkiewicz (twórca kulinarnego kanału na YouTubie, entuzjasta jedzenia)

Data emisji: 31.05.2017

Godzina emisji: 8.15

kd/jsz