Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 08.11.2016

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.

Ula Somow Każda kuchnia narodowa ma coś ciekawego do zaoferowania i z każdej z nich można wybrać to, co najlepsze

Gotowanie na parze, blanszowanie, marynowanie, smażenie, duszenie - między innymi o walory tych metod przygotowywania potraw zapytaliśmy naszych gości. To co smażone jest najsmaczniejsze, jednak to właśnie gotowane produkty są dla nas najzdrowsze.

Najważniejsze jest, aby w naszej codziennej diecie używać dobrych, lokalnych i świeżych produktów, a także zwracać uwagę na proporcje tego co mamy na talerzu - przekonuje Ula Somow. Pamiętajmy zatem o dobrze zbalansowanej diecie, co w dzisiejszych czasach jest nie lada wyzwaniem. - Dzisiaj chcemy jeść smacznie, zdrowo, no i niestety szybko - mówi Grzegorz Łapanowski.

Grzegorz Łapanowski Dzisiaj wyzwaniem jest, w jaki sposób kreatywnie podejść do tradycyjnej kuchni

Ponadto w audycji odwiedzamy trzy europejskie kuchnie - hiszpańską, serbską oraz duńską - i sprawdzamy, jakie charakterystyczne posiłki serwują tam w porze obiadowej. A naszych gości dopytujemy, jak w naszym codziennym menu zmieścić pięć różnych warzyw i jak przekonać do nich dzieci.

***

Tytuł audycji: "Dajesz radę"

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Uma Somow (dietetyczka) i Grzegorz Łapanowski (kucharz)

Data emisji: 8.11.2016

Godzina emisji: 14.08

jsz/mg