Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 10:52
- Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
Audio
  • Joanna Jakubiuk o książce "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com/domena publiczna

Książka Joanny Jakubiuk, do tej pory kojarzonej przede wszystkim z pierogami, ukazała się 19 września. - Napisałam ją po to, żeby oddać hołd temu dziedzictwu, które – co tu się oszukiwać – troszkę mnie ukształtowało. Jest ono związane z jedzeniem, również z ziemniakiem – tłumaczyła w Dwójce autorka.

W audycji opowiadała ona nie tylko o kulinarnym zastosowaniu kartofli, ale również o ich miejscu w literaturze i kulturze polskiej. Posłuchaj nagrania.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Jakubiuk (autorka książek kulinarnych)

Data emisji: 22.09.2018

Godzina emisji: 12.30

pg/ac