ODDASZFARTUCHA ze swoją czwartą książką - To książka imprezowa, nie tylko świąteczna. Dedykowana na rodzinne spotkania, z myślą o tych, którzy chcą urządzić fajne przyjęcie - opowiada o swojej książce Tomasz Strzelczyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Tomasz Strzelczyk Kamil Jasieński gotowanie
Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę? Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". Zobacz więcej na temat: czekolada KSIĄŻKA Czwórka Olga Ivanowa-Gutowska słodycze zdrowie Kamil Jasieński jedzenie kulinaria kakao
Klancyk - improwizacja komediowa i żart abstrakcyjny – Abstrakcja jest trudna, bo ludzie wolą jednak się śmiać z rzeczy, które znają i z którymi mogą się jakoś utożsamiać – mówi Bartek Młynarski, założyciel i członek grupy Klancyk. – Ale jeżeli w jakiś sposób abstrakcja zaskakuje, bo „nie spodziewałem się, że to będzie puentą”, to ty jesteś wygranym. Zobacz więcej na temat: Czwórka komedia spektakl Kamil Jasieński
"Z wanilią" - Paula Roma i połączenie dwóch pasji W audycji "Męskie gotowanie" pojawiła się Paula Roma, która opowiadała o swojej muzyce, kulinarnych fascynacjach i łączeniu tych dwóch pasji. - Zachęcam do tego, żeby gotować i po prostu słuchać muzyki, bo to połączenie jest naprawdę zaskakująco piękne - przekonywała w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski jedzenie MUZYKA
Wrocław. Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur Sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków to przykłady składników staropolskiej kuchni. Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego pod okiem naukowców odtwarzali dania według przepisów z XVII i XVIII wieku. Zobacz więcej na temat: Uniwersytet Wrocławski kuchnia polska potrawy rekonstrukcja szlachta przyprawy
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti kuchnia włoska jedzenie przepisy
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie gotowanie kulinaria kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO] O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie grill hobby Vienio Kamil Jasieński hip-hop rap
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie żywność historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak kuchnia jedzenie Marta Hoppe media społecznościowe internet
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi
Przepis na tłusty czwartek. Ranking pączków - Kiedy myślę o pączku idealnym, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Musi być chrupiący, delikatnie polukrowany i mieć odpowiednią ilość nadzienia - mówi Tomek Czajkowski, twórca kulinarny i autor bloga "Magiczny składnik". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja ciastka słodycze słodkości pączki kulinaria Kamil Jasieński tłusty czwartek przepis na pączki najlepsze pączki ranking pączków
Słodkie przysmaki od Polek na siedmiu kontynentach Na rodzinne spotkania, święta czy coś słodkiego do popołudniowej kawy. Polki mieszkające na wszystkich kontynentach podzieliły się swoimi przepisami i stworzyły e-book ze słodkimi przysmakami. - W ramach programu "Polki na 7 kontynentach" postanowiłyśmy zrealizować inicjatywę kulinarną. Każda z nas coś gotuje, ma swoje ulubione smaki i potrawy, zatem na początek postanowiłyśmy opracować przepisy na słodko - wyjaśnia Agata Rymut, pomysłodawczyni i koordynatorka e-booka „Wielkie świętowanie z Polkami na 7 kontynentach”. Zobacz więcej na temat: emigracja emigracja zarobkowa Polonia Polonia w USA USA Meksyk Urugwaj Nowa Zelandia Malezja Francja Niemcy grenlandia ciasteczka ciasta desery Małgorzata Frydrych
Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Wiedźmin Andrzej Sapkowski Kamil Jasieński
Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury jedzenie Koszykówka
Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka - Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie Instagram Kamil Jasieński
Słodkie frykasy na szybko - jak przygotować je w parę minut? Masz ochotę na coś słodkiego, a może znajomi wpadną za chwilę z wizytą. Pomysłów na szybkie słodkości nie brakuje na blogu i w książce Kasi Gintrowskiej. - Naprawdę bardzo szybko można zrobić coś pysznego - przekonuje blogerka w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria słodkości Piotr Firan ciasta
Ramen - coś więcej niż "polish rosół" z makaronem - To danie kuchni japońskiej, które jednak niezwykle szybko podbiło europejskie stoły. Tu najważniejszy jest specjalnie przygotowany makaron - mówiła gość Barbara Welento, współwłaścicielka jednej ze stołecznych restauracji, w której od lat serwuje się ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Japonia gotowanie kulinaria