Polskie Radio
Section05
ziemniaki

"Paszporty" dla polskiej żywności. Konsumenci otrzymają prawo do pełnej informacji

W resorcie rolnictwa została podpisana umowa w sprawie pilotażowego projektu Paszportyzacji Polskiej Żywności. Chodzi o budowę systemu pozwalającego na identyfikację żywności, aby zapewnić konsumentom wiarygodną informację na temat produktów. W latach 2021-2023 przeprowadzony zostanie pilotaż na rynkach: wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rolnictwo żywność wołowina wieprzowina ziemniaki KOWR nask

Dzień frytek – ziemniaki i inne warzywa

Pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki lub inne warzywa, które są rzadziej stosowane. Podawane jako samodzielny posiłek typu fast food lub jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Krajem pochodzenia frytek jest Belgia. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Mniej tradycyjną opcją, pochłaniającą znacznie mniej tłuszczu, są frytki pieczone w piekarniku.
Zobacz więcej na temat:  dzieci Joanna Ficińska ziemniaki

Wojna o ziemniaki. Imperialistyczna stonka kontra Polska Ludowa

30 maja 1950 roku "Trybuna ludu" doniosła o nocnym desancie stonki ziemniaczanej z amerykańskich samolotów na pola NRD. Ale to widocznie było za mało dla demonicznych imperialistów. Już 1 czerwca w tej samej gazecie Ministerstwo Rolnictwa alarmowało, że Amerykanie zrzucili tony żarłocznych owadów nad Polską. Był to wstęp do jednego z największych czynów społecznych PRL, a zarazem początek kampanii propagandowej do dziś będącej symbolem absurdów poprzedniej epoki.
Zobacz więcej na temat:  dzieci Stany Zjednoczone owady PRL rolnictwo rolnicy propaganda komunizm ziemniaki rząd NRD samolot samoloty lotnictwo

Comfort food po podlasku

– Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie