Czy karp pochodzi z PRL-u? Mity stołu bożonarodzeniowego

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2019 15:46
Tematem "Drogi przez mąkę" były mity związane ze stołem bożonarodzeniowym oraz trunkami sylwestrowymi.
Audio
  • Czy karp pochodzi z PRL-u? Mity stołu bożonarodzeniowego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/kaprik

Prof. Jarosław Dumanowski - szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu zdradził, czy karp faktycznie ma rodowód PRL-owski, a Mariusz Kapczyński – redaktor naczelny portalu vinisfera, opowiadał o rzekomo niskiej jakości słodkich win musujących.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Data emisji: 28.12.2019

Godzina emisji: 10.00

Zobacz więcej na temat: Karp Łukasz Modelski
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Karp wigilijny - przepis z 1540 roku

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 05:00
Przepis pochodzi z najstarszej polskiej książki kucharskiej z  XVI w., tzw. "Kuchmistrzostwa", uważanego dotąd za zaginione. Książka ukaże się w 2020 roku  jako część kolejnego tomu naszej serii "Monumenta Poloniae Culinaria" wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
rozwiń zwiń