Polskie Radio
Section05
kuchnia

Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni

Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria warzywa jedzenie szparagi

Comfort food po podlasku

– Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie