- Nowe technologie są obecne w naszym życiu, ale także w naszych kuchniach.
- Dzięki nowoczesnym sprzętom szybciej możemy przygotować posiłki.
- Jednak z amerykańskich badań przeprowadzonych na zlecenie Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa wynika, że rzadziej gotujemy w domu.
- O zmianie naszych przyzwyczajeń i ich przyczynach opowiadają w Czwórce Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej, oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.
Nowe technologie w kuchni
Nowoczesne sprzęty kuchenne zapamiętujące przepisy, inteligentne lodówki i szafki, które informują jakie zapasy trzeba uzupełnić - to już nasza codzienność. Technologia jest coraz powszechniejsza w naszych domach. - W kuchni wykorzystuję nowe technologie, trudno tego nie robić. Powiedziałbym, że to jest pewnego rodzaju paradoks, ponieważ moje serce blisko jest tradycji i slow foodu, ale dzisiaj upatruję dużo możliwości w nowoczesnych technologiach - mówi Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej. - Staram się z nich korzystać, dlatego, że one w domowych i w profesjonalnych kuchniach wiele ułatwiają.
Jak mówi gość Czwórki, rozwój technologii jest nieunikniony. - Mamy technologie umożliwiające gotowanie w zupełnie innej skali. Jednym z przykładów jest wykorzystanie precyzyjnych sprzętów, które umożliwiają gotowanie w próżni i w niskich temperaturach. To pozwala gotować precyzyjnie i w punkt, mięsa, warzywa, a także owoce - tłumaczy rozmówca Piotra Firana. - Dzięki zastosowaniu niskich temperatur jesteśmy w stanie osiągnąć maksymalne parametry, jeśli chodzi o soczystość, o delikatność, ale także miękkość głównie mięs, ale także ryb i warzyw. Można powiedzieć, że jest to wierzchołek góry lodowej.
Zobacz także:
Technologia, która ułatwia życie
Współczesna technologia zarówno w domu, jak i w profesjonalnych zakładach wiele ułatwia i warto z niej korzystać. Dzięki swoim funkcjom niektóre sprzęty pozwalają nam zaoszczędzić czas. - Są tacy, którzy mówią, że to nie jest naturalne gotowanie. Ja uważam, że lepiej gotować naturalne jedzenie za pomocą maszyny i dzięki temu jeść zdrowe jedzenie niż w ogóle nie gotować - zaznacza Grzegorz Łapanowski. - Technologia nie jest ani dobra, ani zła. Ona jest tylko narzędziem. Kluczem jest to, jak my z niej korzystamy. Technologia będzie się i tak rozwijała, warto wykorzystywać ją po to, żeby nam służyła, żebyśmy jedli lepiej, zdrowiej i gotowali wygodniej, dzięki czemu będziemy mieć czas na przyjemności.
15:17 CZWORKA/Reset - Grzegorz Łapanowski - nowoczesna kuchnia 13.05.2024.mp3 Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej, o nowoczesnej kuchni (Reset/Czwórka)
Pośpiech dnia codziennego nie sprzyja gotowaniu
Mimo że niektórzy mają nowocześnie wyposażone kuchnie, w niektórych kręgach gotowanie nie jest popularne. Możemy zamówić catering dietetyczny, gotowe danie lub zjeść w restauracji. Dzisiejsza rzeczywistość daje nam wiele możliwości. O zmianie w naszym podejściu do gotowania mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.
07:00 CZWORKA/Reset Magdalena Tomaszewska-Bolałek znawczyni kulinariów, 13.05.2024.mp3 O nowoczesnej kuchni opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek, znawczyni kulinariów, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS (Reset/Czwórka)
Mniejszego zainteresowania domowym kucharzeniem upatruje w pośpiechu dnia codziennego. - To, że decydujemy się na dania zamawiane na zewnątrz, i to, że jemy chętniej na mieście, wynika z faktu, że mamy coraz mniej czasu. Mamy wiele obowiązków, żyjemy w ciągłym biegu, a chcielibyśmy żyć jak najaktywniej - tłumaczy. - Więc wyjście do restauracji zaspokaja zarówno potrzebę odżywiania, ale przy okazji posiłku możemy zaspokoić potrzeby społeczne - spotkać się ze znajomymi czy uskuteczniać inne aktywności. To sprawia, że mamy zaspokojonych więcej naszych potrzeb życiowych. Brak czasu dyktuje warunki, w jakich żyjemy, ale także jak gotujemy i co przygotowujemy.
***
Tytuł audycji: "Reset"
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Grzegorz Łapanowski (mistrz sztuki kulinarnej), Magdalena Tomaszewska-Bolałek (znawczyni kulinariów, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS)
Data emisji: 13.05.2024
Godzina emisji: 17.15
aw/wmkor