Karol Okrasa: doceńmy kuchnię regionalną

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2014 13:10
- Mówienie o polskiej kuchni to wielka frajda. Mamy się czym chwalić i w końcu zaczynamy to doceniać - powiedział w Czwórce Karol Okrasa, restaurator, kucharz i dziennikarz.
Audio
  • Karol Okrasa jest wielkim fanem potraw regionalnych (Czwórka/Dzień Kobiet)
Karol Okrasa uważa, że ostatnie lata to czas bardzo pozytywnej zmiany myślenia o polskiej kuchni i jej atutach
Karol Okrasa uważa, że ostatnie lata to czas bardzo pozytywnej zmiany myślenia o polskiej kuchni i jej atutachFoto: PAP/Dziennik Gazeta Prawna/ Marcin Kaliński

/

Gość Czwórki uznawany jest za prawdziwego reprezentanta polskiej kuchni na arenie międzynarodowej. Sam ma do tego jednak dystans. - Staram się nim być. Nie wiem, na ile dobrze mi wychodzi, bo pokazuję kuchnię polską w zupełnie innym kontekście. Wyznaję ją jako kuchnię pachnącą - przekonywał. Za tym określeniem kryje się bogactwo smaków, przypraw i przeróżnych inspiracji regionalnych.
Okrasa zauważył też, że w ostatnich latach bardzo zmieniło się podejście Polaków do rodzimej kuchni. Jego zdaniem przestaliśmy się wstydzić tego, co nasze. - Mija okres fascynacji wszystkim, co obce. Coraz częściej wracamy do korzeni. To wspaniała tendencja!
Kucharz zdradził, jaki przebiegają mają warsztaty kulinarne, który prowadzi. Opowiedział też o swoich ulubionych potrawach i zdradził przepis na doskonałe sobotnie śniadanie.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadziły: Karina Terzoni , Katarzyna Węsierska
Gość: Karol Okrasa
Data emisji: 12.12.2014
Godzina emisji: 7.00

 

ac/kul

Czytaj także

Rafał Maślak: na tytuł mistera wpływ ma osobowość

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2014 11:55
Po tym, jak zwyciężył w konkursie Mister Polski 2014, Rafała Maślaka okrzyknięto najprzystojniejszym polskim strażakiem. Ostatnie miesiące to wielki zwrot w życiu skromnego 25-latka z Gorczycy. - Na początku trudno mi było przywyknąć do tego zamieszania wokół mojej osoby, ale teraz już jest ok - powiedział w Czwórce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Igor Herbut: uskrzydla mnie to, co robię

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2014 11:37
- Życzę wszystkim ludziom na świecie, by pasja była ich pracą. To niesamowite szczęście - mówił w Czwórce wokalista grupy LemON.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śniadanie dla spóźnialskich, w którym można się zakochać

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 15:20
Jeżeli masz dosyć tradycyjnych kanapek, zabieranych codziennie do pracy lub szkoły, jaglanka będzie nowym i ciekawym rozwiązaniem.
rozwiń zwiń