Ten grzyb unosi się w powietrzu i jest trujący

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 14:00
Pleśń na pierwszy rzut oka nie przypomina grzybów z owocnikami, które chętnie zbieramy w lesie. Większość jej gatunków jest trująca, ale nawet tymi jadalnymi nie możemy się pożywić.
Audio
  • dr Aleksandra Skawina o pleśni (Nawiedzeni/Czwórka)
Jeden milimetr kwadratowy grzybni pleśni w mikroskopowym powiększeniu
Jeden milimetr kwadratowy grzybni pleśni w mikroskopowym powiększeniuFoto: Bob Blaylock, lic. CC (wikimedia)

- Zarodniki pleśni są wszędzie dookoła nas, unoszą się w powietrzu. Gdy tylko znajdą obiekt wystarczająco nieodporny, osiedlają się i tworzą grzybnię - wyjaśniała biolog
dr Aleksandra Skawina.

Dla człowieka niebezpieczna nie jest sama pleśń lecz toksyny będące efektem metabolizmu grzyba. Pleśń zawiera zresztą substancje, którymi nasz organizm mógłby się pożywić. Problem w tym, że bardzo trudno się do nich dostać.

***

Rozmawiał: Maciej Oswald

Goście: dr Aleksandra Skawina (Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego)

Data emisji: 11.02.2015

Godzina emisji: 11.20

Materiał wyemitowany w audycji "Nawiedzeni"

mm/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Licealiści szukają sposobu na antybiotykoodporność

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 14:55
Ludzie przyjmują coraz więcej antybiotyków, przez co szkodliwe bakterie uodparniają się na te środki. Nastolatkowie z Trójmiasta wpadli na pomysł, jak temu zaradzić.
rozwiń zwiń