Wszystkie tajemnice bocianów czarnych. Czego o nich nie wiesz?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2019 14:05
Bocian czarny widziany był ostatnio m.in. w Warszawie - to niespotykany widok. Czym bociany czarne różnią się od bocianów białych i jak je podglądać?
Audio
  • Bociany czarne - jak je rozpoznać? (Stacja Nauka/Czwórka)
Bocian czarny
Bocian czarnyFoto: DaniloDjekovic/Shutterstock.com

Pixabay bociany ptaki 1200.jpg
Rodzinne zwyczaje bocianów białych. "To życie pełne wrażeń"

Czerwony dziób, czarne pióra i biały brzuszek - tak wygląda bocian czarny. - To ptak płochliwy, żyjący w ostępach leśnych mało uczęszczanych przez ludzi - mówiła dr Anna Wierzbicka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - To ptaki brodzące, więc spotkać je można w miejscach, w których jest woda, np. bagna, rozlewiska, łachy rzeczne.

Bociany czarne od białych różnią się nie tylko upierzeniem. - Czarne mieszkają blisko ludzi, podczas, gdy białe unikają skupisk ludzkich. Czarne jedzą głównie ryby, podczas gdy białe mają dużo szersze upodobania kulinarne - opowiadała ekspertka.

Dr Anna Wierzbicka/fot. Patryk Kuniszewicz Dr Anna Wierzbicka/fot. Patryk Kuniszewicz

Czym jeszcze czarne bociany różnią się od białych, w jaki sposób budują gniazda i dlaczego przyciąga je miasto? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie rozmawialiśmy także o obserwacji tych ptaków. Gdzie jeszcze można je spotkać i w jaki sposób bada się ich zwyczaje?

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: dr Anna Wierzbicka (Stowarzyszenie Rzecznicy Nauki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)

Data emisji: 21.05.2018

Godzina emisji: 12.35

kd/ac


Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Pomagamy pszczołom bez lipy". Bo pszczoły są ważne

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2019 13:25
- To dzięki owadom zapylającym mamy aż 70 proc. tego, co jemy, m.in. jabłka, gruszki, ale także rzepak. Nasza dieta jest urozmaicona - mówiła Aleksandra Mrowiec.
rozwiń zwiń