X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Kupujemy za dużo". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 14:31
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. - Fala konsumpcji w naszym kraju jest ogromna, kupujemy za dużo - mówi Justyna Szczepanik.
Audio
  • Jan nie marnować żywności i pomóc Ziemi? (Czat Czwórki)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com

pierniki boże narodzenie święta 1200.jpg
Nie marnuj żywności - w święta i po świętach

Wykorzystanie zasobów naturalnych, stosowanie chemii w produkcji żywności, nieekologiczny transport, a także nadmiar wytwarzanego jedzenia - to główne przyczyny tego stanu rzeczy. Jak przekonywała Justyna Szczepanik niewielu z nas ma także świadomość, że zakupy spożywcze robimy na wyrost. - Chodzi m.in. o promocje typu "kup 2 produkty, a trzeci dostaniesz gratis". Wiemy, że nie zjemy takiej ilości pokarmu, ale i tak go kupujemy - mówiła ekspertka. Zaś jak tłumaczyła Anna Ogniewska, dla naszej planety koszty takiej beztroski są olbrzymie. 

Jak poradzić sobie z tym, co nam zostało po zakupowym szaleństwie, z kim się podzielić, jak mądrze na przyszłość gospodarować pieniędzmi i znaleźć sposób na ograniczenie marnowania żywności? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Goście: Dorota Napiórkowska (specjalistka Polskich Banków Żywności), Justyna Szczepanik (Koalicja Klimatyczna), Anna Ogniewska (Greenpeace Polska)

Data emisji: 27.12.2018

Godzina emisji: 15.07

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak