"Kupujemy za dużo". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 14:31
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. - Fala konsumpcji w naszym kraju jest ogromna, kupujemy za dużo - mówi Justyna Szczepanik.
Audio
  • Jan nie marnować żywności i pomóc Ziemi? (Czat Czwórki)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com

pierniki boże narodzenie święta 1200.jpg
Nie marnuj żywności - w święta i po świętach

Wykorzystanie zasobów naturalnych, stosowanie chemii w produkcji żywności, nieekologiczny transport, a także nadmiar wytwarzanego jedzenia - to główne przyczyny tego stanu rzeczy. Jak przekonywała Justyna Szczepanik niewielu z nas ma także świadomość, że zakupy spożywcze robimy na wyrost. - Chodzi m.in. o promocje typu "kup 2 produkty, a trzeci dostaniesz gratis". Wiemy, że nie zjemy takiej ilości pokarmu, ale i tak go kupujemy - mówiła ekspertka. Zaś jak tłumaczyła Anna Ogniewska, dla naszej planety koszty takiej beztroski są olbrzymie. 

Jak poradzić sobie z tym, co nam zostało po zakupowym szaleństwie, z kim się podzielić, jak mądrze na przyszłość gospodarować pieniędzmi i znaleźć sposób na ograniczenie marnowania żywności? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Goście: Dorota Napiórkowska (specjalistka Polskich Banków Żywności), Justyna Szczepanik (Koalicja Klimatyczna), Anna Ogniewska (Greenpeace Polska)

Data emisji: 27.12.2018

Godzina emisji: 15.07

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak