X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 18:20
- Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski.
Audio
  • Jak przyrządzić kasztanowe kopytka z aksamitnym sosem grzybowym? (Nie na-żarty/Czwórka)
Szef kuchni Maciej Majewski
Szef kuchni Maciej Majewski Foto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
gęś konfidowana 1200.jpg
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Kasztanowe kopytka z grzybowym veloute wg Macieja Majewskiego

500 gramów ziemniaków

120 gramów mąki kasztanowej

2 żółtka

2 szczypty soli

Grzybowe veloute, czyli sos grzybowy - suszone grzyby, woda, pęczek włoszczyzny, czosnek, śmietana owsiana.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy. Gdy ostygną dodajemy do nich mąkę kasztanową, żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zostawmy je na pół godziny, żeby odpoczęły. Formujemy wałeczki i kroimy z ukosa jak tradycyjne kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch hartujemy w zimnej wodzie.


Czytaj także
ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Teraz czas na grzybowe veloute. Włoszczyznę kroimy i przesmażamy razem z czosnkiem. Dodajemy do tego wcześniej namoczone grzyby i dalej smażymy. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy, miksujemy i zagęszczamy śmietaną. Do tego idealne będą smażone grzyby. Wybieramy te, które chcemy, kroimy, przesmażamy i przyprawiamy. Kopytka podajemy z sosem.

W audycji - w ramach cyklu "Kulinarne ABC" przyrządziliśmy także "niedzielny klasyk", czyli schabowego >>>​

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Majewski (szef kuchni La Brasserie Moderne w Sofitel Warsaw Victoria)

Data emisji: 30.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak