Jak smakuje Wenezuela? Jak kuchnia całego świata

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2020 12:20
W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Arepa zastępuję pieczywo. Jest to okrągła, spłaszczona bułka, zrobiona z wody i mąki kukurydzianej. Najlepiej smakuje z masłem i żółtym serem.

Pochodzenie tego placka sięga czasów, kiedy Indianki z plemion tubylczych mieliły kukurydzę między dwoma gładkimi kamieniami, formowały z niej kulki i piekły na narzędziu o nazwie "aripo", od którego pochodzi nazwa dania.

W kuchni wenezuelskiej do chętnie wykorzystywanych składników należą kukurydza, ryż i fasola. Wśród warzyw odnaleźć można cukinię, ziemniaki, pomidory czy kapustę, a z owoców najczęściej jada się tam banany.

Co jeszcze? Mateusz Kulik porozmawia o tym z zaproszonym gościem.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (09.05) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kul/kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Czytaj także

Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2020 18:43
W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szaszłyki świata. Souvlaki z Grecji i japońskie yakitori

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 10:00
Szaszłyki wielu kojarzą się z majówką. Nie zabrakło ich też w Czwórce - Paweł Michałowski prezentuje szaszłyki świata i zdradza, jak je zrobić w domu. 
rozwiń zwiń