Z sycylijskiej kuchni na polski stół. Andrea Scarantino serwuje arancini

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2020 18:40
Sycylijczycy mówią, że to zabójca głodu. Arancini wyglądają jak małe pomarańcze, ale to chrupiące kulki wypełnione ryżem i mięsnym sosem. 
Audio
  • Kucharz Andrea Scarantino podaje przepis na domowe arancini (Nie na-żarty/Czwórka)
Andrea Scarantino
Andrea ScarantinoFoto: Mateusz Kulik/Czwórka


Czytaj także
marcin molik 1200.JPG
Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Arancini we Włoszech znane są od stuleci, a historia przekąski sięga X wieku. Danie zostało prawdopodobnie przywiezione na Sycylię przez Arabów, którzy tradycyjnie jadali ryż z szafranem, ziołami i mięsem. Wynalezienie panierki często łączy się za to z dworem Fryderyka II Sycylijskiego, który szukał sposobów na przyrządzenie jedzenia w sposób, który pozwalałby na zabranie go ze sobą w podróż lub na polowanie. Niewykluczone więc, że początkowo arancini były jedzeniem "na wynos" zarówno dla podróżujących, jak i dla tych, którzy pracowali w polu.

Dziś arancini można znaleźć w barach, kafejkach, garmażeriach. Natomiast 13 grudnia - w trakcie święta Świętej Łucji (Santa Lucia) - w kawiarniach dostępne są arancini ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

Jak zrobić je samemu w domu?

Przepis na arancini

  • ryż biały
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajka
  • usmażone na rumiano i rozdrobnione mięso mielone
  • sos pomidorowy
  • groszek konserwowy
  • ser tarty lub mozzarella
  • olej do smażenia
  • szafran, który nada potrawie żółty kolor i aromat

Arancini Arancini

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Andrea Scarantino (kucharz włoski, Mamma Marietta Ristorante)

Data emisji: 18.01.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 10:28
- Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. 
rozwiń zwiń