Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2020 10:59
Podobno istnieją badania, które mówią, że wiele osób wolałoby zjeść buritto, zamiast iść na randkę. Szefowa kuchni Isabela Balderas podkreśla, że smaków tego dania jest wiele. 
Audio
  • Isabela Balderas opowiada o najlepszym buritto (Nie na-żarty/Czwórka)
Buritto, zdj. ilustracyjne
Buritto, zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Sharaf Maksumov

Większość ludzi myśli, że buritto to danie z kuchni tex-mex.  - Jednak, jak rozmawia się z Meksykanami z północy Meksyku, to oni będą zawsze mówić, że to nieprawda, że to danie meksykańskie - mówi Isabela Balderas z restauracji Dos Tacos. - Buritto to zawsze pszenna tortilla, do środka której wkładamy różne farsze - to zależy od domu, i co się w tym domu ma. Oczywiście są też jakieś klasyczne zestawienia - dodaje. 

W oryginalnym buritto zawsze występowało mięso, najczęściej wołowina albo koźlina. Aktualnie smakiem tego dania mogą się cieszyć nawet wegetarianie. - Ja lubię smarować moje buritto pastą fasolową, dodaję trochę ryżu meksykańskiego, to ryż smażony i gotowany na parze, sos pomidorowy i szarpana wołowina, oczywiście awokado bardzo tu pasuje i ostry sos do środka - podpowiada gość Czwórki. - Musimy rozgrzać naszą pszenną tortillę, w nią zawinąć przygotowany ciepły farsz. Zawijamy jak roladkę, podobnie do kebaba - dodaje.


ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Historia z osłem

Buritto pojawiło się w Meksyku na przełomie XIX i XX wieku. - Są takie legendy, w których mówi się, że pojawiło się podczas rewolucji - opowiada gość Mateusza Kulika. - Ciepłe danie zawijano w tortille by było ciepłe. Transportowano je z miasteczka Ciudad Juárez do El Paso. Buritto było dostarczane na osłach - a osioł to "burro", "buritto" jest zdrobnieniem - zdradza. 

Dziś buritto możemy zjeść i w wykwintnych restauracjach i w budce na ulicy. To danie bardzo uniwersalne i chętnie przyjmowane przez kolejne kultury. W latach 20. XX wieku królowało w Meksyku, a już w 30. w Los Angeles. 

deep dish pizza 1200.jpg

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Isabela Balderas widzi tu duży wpływ emigracji meksykańskiej na rozpowszechnienie tego dania. Farsz za każdym razem może być inny. - W Ameryce pojawiają się inne dodatki, ryż, sos serowy, częściej sałatki - wymienia. Przyznaje też, że jednym z jej ulubionych buritto jest "breakfast buritto" czyli tortilla pszenna z pastą fasolową i meksykańską jajecznicą. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Isabela Balderas

Data emisji: 07.06.2020

Godzina emisji: 17.14

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 19:48
Podobno nie ma nic lepszego niż pierogi od babci. Sprawdzmy, jak smakują te przygotowywne według chińskiej receptury. Dim sum to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze. Chociaż nadzienie mogą mieć podobne, to nie przypominają tych naszych, tradycyjnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2020 18:27
To niezwykle popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne danie.
rozwiń zwiń