Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 19:48
Podobno nie ma nic lepszego niż pierogi od babci. Sprawdzmy, jak smakują te przygotowywne według chińskiej receptury. Dim sum to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze. Chociaż nadzienie mogą mieć podobne, to nie przypominają tych naszych, tradycyjnych.
Audio
  • Dim sum. Chiński comfort food (Nie na-żarty/Czwórka)
Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sumFoto: East News/Glow Images

W Polsce dim sum kojarzone są z małymi, gotowanymi na parze pierożkami podawanymi w bambusowych koszykach, jednak dim sum, to pojęcie znacznie szersze. Orginalnie są to różne przekąski w tym m.in. gotowane na parze, ale i smażone pierożki, gotowane na parze warzywa, czy bułeczki. Tych przekąsek jest naprawdę bardzo dużo. Jak mówiły Agata Czyż i Ewa Kołatkowska z restauracji Pełną Parą dim sum oznacza też sposób ucztowania. - To tradycja kulinarna wywodząca się z Chin, która stała się popularna na całym świecie. W filozofia dim sum podobna jest do hiszpańskiego tapas. To przekąski stawiane na stół, by móc się nimi podzielić - mówiły. 

Narodziły się w Chinach w prowincji Kanton i pierwotnie były serwowane przed lunchem do herbaty. Na świecie przybrał formę street-foodową, w Polsce bardziej autorską, najczęściej możemy spotkać to danie w restauracjach dedykowanych kuchni chińskiej. - Wywędrowały z herbaciarni do restauracji stając się pełnoprawnym daniem, choć w dim sum znajdziemy m.in. kurze łapki, czy tarty jajeczne w Polsce najbardziej spopularyzowały się kolorowe pierożki z farszem - opowiadały restauratorki. 

Takie pierożki można spróbować wykonać we własnym domu. Przepis na pierożki dim sum:

Składniki:

- tłusta mielona wieprzowina,

- siekana szarotka,

- posiekana kapusta,

- cebula,

- duże jajko,

- skrobia kukurydziana,

- sos sojowy,

- olej sezamowy,

- imbir i czosnek zmielone na tarce,

- świeży pieprz,

- gotowe ciasto wonton (możecie spróbować przygotować je sami)

Przygotowanie:

Posiekaną kapustę, cebulę i sól posypujemy solą i odstawiamy na jakiś czas, by warzywa puściły soki. Odciskamy wodę i przekładamy warzywa do miski. Dodajemy wieprzowinę i pozostałe składniki, mieszkamy. Farsz odstawiamy na noc do lodówki, by smaki się "przegryzły". W małych ilościach nakładamy go na pocięte na równe kawałki ciasto wonton. Pierożki sklejamy. Jeśli nie posiadamy w domu koszyczka do gotowania na parze na garnek z gotującą się wodą połóżmy sitko, władając do środka kawałek papieru do pieczenia. Pierożki układamy na podziurawionym kawałku papieru. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Goście: Agata Czyż, Ewa Kołatkowska (Pełną Parą)

Data emisji: 16.05.2020

Godzina emisji: 17.16

ac

Czytaj także

Banh mi. Aromatyczna wietnamska bagietka

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2020 18:15
Banh mi wygląda trochę jak hot dog ale smakuje zupełnie inaczej. Ta bagietka z mąki ryżowej i pszennej, nadziana mięsem i warzywami to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Przyrządziliśmy ją wspólnie z Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń