Polskie Radio

Naukowcy: najlepszym serem do pizzy jest mozzarella

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 14:45
Włosi wiedzieli o tym od dawna, ale z radością przyjęli wiadomość, że tego samego zdania są nowozelandzcy uczeni.
Audio
  • Najlepszym serem do pizzy jest mozzarella / Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Marek Lehnert Rzym.
51 proc. Polaków waży za dużo
51 proc. Polaków waży za dużoFoto: Glow Images/East News

Naukowcy z Auckland w Nowej Zelandii przeprowadzili eksperymenty z wieloma serami. Nawet z tymi bardziej utytułowanymi od włoskiej mozzarelli, jak cheddar czy emmental. Żaden nie może równać się z mozzarellą, przynajmniej w połączeniu z pizzą.

Tylko mozzarella zapewnia ciastu elastyczność, ciągnie się jak guma do żucia, pozwala na tworzenie się bąbelków z powietrzem na powierzchni placka. Zawiera tyle tłuszczu, ile potrzeba, aby pizza była smaczna i nietucząca.

Włoskie media powitały tę wiadomość z nieukrywaną satysfakcją. I z nadzieją, że skończy się profanowanie pizzy przez dodawanie do niej innych serów niż mozzarella. Walce o zachowanie oryginalnej receptury pizzy, szczególnie za granicą, towarzyszą nieustanne wysiłki przekonania Amerykanów, że nie oni ja wymyślili, lecz Włosi. Wysiłki jak dotąd bezowocne.

(IAR)

Zobacz więcej na temat: biologia chemia dieta NAUKA
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Naukowcy wszczepili myszom fałszywe wspomnienia

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2013 15:00
Wyniki badan publikuje „Science”. Pomagają zrozumieć, w jaki sposób w mózgu człowiek tworzą się wspomnienia nie mające związku z rzeczywistością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W czym może nam pomóc mikroprzepływ?

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 01:00
Gość jedynki pracuje na maleńkich kropelkach. Ale wyniki jego badań są monumentalne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bakterie, które "robią" prąd

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2013 01:00
Odnawialne źródła energii to nie tylko słońce, woda czy wiatr. Prąd można otrzymać, wykorzystując bakterie.
rozwiń zwiń