Polskie Radio Dzieciom

"Dawno, dawno temu". Kuchnia PRL-u

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2022 16:45
Polacy jadali głównie w domach, na stołówkach i w barach mlecznych. Kuchnia stała się jednolita, tak jak i jednolitym władza chciała uczynić społeczeństwo. 
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

W zapomnienie odeszły popularne przed wojną przyprawy i produkty, takie jak oliwa, parmezan czy kapary. Polskim "kawiorem" stała się kaszanka. Na targach i warzywniakach królowała kapusta i warzywa korzeniowe, a ze świeżych ziół - pietruszka i koperek. Czym była, jak smakowała i czy przetrwała do naszych czasów kuchnia PRL-u?

Gość Polskiego Radia Dzieciom: Jacek Pilachowski z Muzeum Życia w PRL-u w Warszawie

Posłuchaj
59:24 Radio Dzieciom 2022_08_06-15-00-03_DDT.mp3 06.08.2022 (Polskie Radio Dzieciom / Dawno, dawno temu)

Audycję przygotowała i prowadziła Marta Powałowska.

Data emisji: 06.08.2022

”Dawno, dawno temu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą sobotę o 15.00.

***

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych

Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali! 


Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Zobacz także
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2022 16:45
Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Kuchnia polska czasów międzywojennych

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2022 16:45
Przeglądając przedwojenne książki kucharskie, odkrywa się przede wszystkim niezwykłe bogactwo składników. Mimo że nie czerpano wówczas z taką łatwością jak dziś z kulinarnego dorobku różnych państw świata, to przy tamtych recepturach nasza współczesna kuchnia może wydawać się trochę uboga i monotonna.
rozwiń zwiń