W Instytucie Ogrodnictwa, który obchodzi w tym roku 65-lecie rozpoczęcia działalności badawczej w Skierniewicach, wyhodowano dotąd ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych, spośród których wiele znalazło swoje trwałe miejsce na rynku krajowym i światowym. Wśród nich wyróżniają się m.in. jabłonie Ligol i Ligolina, porzeczki Tihope i Polares, ogórki Edyp, Zefit i Ikar oraz maliny Polonez, Poemat i Przehyba.
Nauka w portalu PolskieRadio.pl
Prof. Małgorzata Korbin podkreśliła, że Instytut Ogrodnictwa działa w oparciu o wieloletnią tradycję, wspieraną obecnie nowatorskimi kierunkami w pracach badawczych i stosowanych technologiach. - Proces hodowlany rozpoczyna się od klasycznego zapylania wytypowanych roślin rodzicielskich. Uzyskane potomstwo poddaje się ocenie w warunkach polowych, co w przypadku jabłoni trwa od kilku do kilkunastu lat, a także ocenie laboratoryjnej przy użyciu nowoczesnych metod molekularnych - wyjaśniła.
Taki system pozwala na przyspieszenie etapu wytypowania siewek potomnych, uznanych za najwartościowsze pod względem barwy skórki owocu, jego walorów smakowych, zawartości substancji prozdrowotnych, odporności na choroby i szkodniki oraz innych cech rynkowych.
- Obecnie nie musimy latami czekać na wyniki długotrwałej i kosztowej oceny polowej, bowiem w wielu przypadkach już na etapie małych siewek można stwierdzić, która z roślin potomnych zawiera geny warunkujące cechy pożądane przez producentów i konsumentów - dodała.
Przyznała, że zapotrzebowanie na nowe odmiany owoców i warzyw jest wciąż bardzo duże. Gusta konsumentów są bowiem bardzo zróżnicowane i dotyczy to nie tylko różnic między konsumentami z poszczególnych krajów czy kontynentów, ale widoczne są także różnice pokoleniowe. - Nasze ankiety wykazały, że dzieci i młodzież na ogół preferują owoce soczyste, twarde, lekko kwaśne, podczas gdy starsze osoby częściej wybierają owoce słodkie i kruche, które są łatwiejsze do spożycia - wytłumaczyła.
***
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach powstał na początku 2011 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczo-rozwojowych o długoletniej tradycji i bogatym dorobku badawczym i wdrożeniowym: Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka i Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka. Instytut posiada ośrodki i zakłady doświadczalne, pola oraz sady doświadczalne, w tym ekologiczne, a także bogatą bazę laboratoryjną.
Program badawczy Instytutu Ogrodnictwa obejmuje m.in. badania nad biologicznymi podstawami produkcji owoców, warzyw i roślin ozdobnych, biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą roślin ogrodniczych, agrotechnikę, ochronę roślin, szkółkarstwo i ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, agroinżynierię, przechowalnictwo i przetwórstwo oraz uprawę grzybów jadalnych. Duże znaczenie w programie badawczym ma także pszczelnictwo.
PAP, kk