Lato z Radiem 2020

Satay, nasi goreng i tempeh. "Lato z Radiem" w poszukiwaniu smaków Indonezji

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2020 12:00
"Selamat pagi" (dzień dobry)! W ramach audycji "Lato z Radiem" wspólnie z Małgorzatą Raduchą zajrzeliśmy do Ambasady Republiki Indonezji w Warszawie.
Satay
SatayFoto: szefei/shutterstock.com

Indonezja (nazwa pochodzi od greckich słów: Ἰνδός Indos - indyjski i νῆσος, nesos - wyspa; oficjalna nazwa: Republika Indonezji) to wyspiarskie państwo unitarne położone w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Oceanii, którego stolicą jest Dżakarta z 32 mln mieszkańców.

Położona między Oceanem Spokojnym a Indyjskim jest największym krajem wyspiarskim na świecie (niemal 18 tysięcy wysp). Jest 14. pod względem powierzchni krajem i siódmym wliczając tereny morskie. Jest czwartym najludniejszym krajem na świecie z ponad 260-milionową populacją oraz największą liczbą wyznawców islamu na świecie. Najbardziej zaludnioną wyspę na świecie, Jawę, zamieszkuje ponad połowa ludności kraju.

Jedynka odkrywa smaki Indonezji

Kuchnia indonezyjska (ogólne określenie różnych tradycji kulinarnych spotykanych w Indonezji, wykazujących znaczne zróżnicowanie regionalne, a także wpływy kuchni arabskiej, indyjskiej i chińskiej) słynie z bogactwa aromatycznych przypraw. Opiera się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Do sporządzania potraw wykorzystuje się także mango i banany, mleko kokosowe i pastę z orzechów ziemnych.

My naszą przygodę z kuchnią indonezyjską zaczęliśmy od dyskusji na temat owocu, który - z uwagi na smak i zapach - budzi ogromne kontrowersje. W hotelach można się nawet spotkać z ostrzeżeniami: "no durian please" (prosimy nie wnosić durianu). - W Indonezji są jego gorący wielbiciele, jak i osoby, które unikają go za wszelką cenę. Ja nie czuję do niego ani głębokiej miłości, ani głębokiej niechęci. Od czasu do czasu lubię go zjeść - przyznała w Programie 1 Polskiego Radia dr Joanna Wacławek. Co ciekawe, jak zauważała, durian jest już dostępny w Polsce, w formie mrożonej.

Indonezyjczycy lubią pić słodką mrożoną herbatę oraz mocno schłodzony sok z limonki. Najbardziej popularne potrawy indonezyjskie to: satay, soto, nasi goreng, gado-gado, otak-otak, cenil i tempeh. 

Choć kuchnia indonezyjska kojarzy się ze smakiem pikantnym (niezwykle popularny jest tu sos sambal z papryczek chilli), są regiony, których mieszkańcy zdecydowanie wolą mniej ostre dania. Tak jest - jak wskazał Dawid Martin z Ambasady Republiki Indonezji - choćby na Jawie Środkowej, gdzie dużą popularnością cieszą się szaszłyki z kurczaka podawane z sosem z orzeszków ziemnych i słodkim sosem sojowym. - Wiele dań jawajskich ma słodki posmak. Kawa czy herbata jest słodsza niż u nas, więc jeśli zamawiamy jakiś napój uprzedźmy, że prosimy bez cukru - dodał gość radiowej Jedynki. 

W końcu zasiedliśmy do stołu. Małgorzata Raducha mogła spróbować niezwykłych zielonych naleśników z dodatkiem liścia pandanowca. W garnku zaś furczał kurczak po balijsku w liściach bananowca. Do tego był pyszny ryż i napój z kurkumą, imbirem, trawą cytrynową i liśćmi limonki.

 

Relacja wideo. Profil: Polskie Radio
***

Lato z Radiem 2020

Dziennikarze radiowej Jedynki, jak co roku, wyruszają w Polskę, by od poniedziałku do soboty, do końca sierpnia, odwiedzać najciekawsze turystycznie, historycznie i kulturowo miejsca w całym kraju. To, które miejsca znajdą się na mapie reporterskich wyjazdów, zależeć będzie od… Słuchaczy, biorących udział w plebiscycie Turystyczna Lista Przebojów PL!

Turystyczna Lista Przebojów powstaje dzięki Państwu. Czekamy na zgłoszenia interesujących miejsc w Państwa regionach i pomysłów na spędzanie czasu wolnego dla całych rodzin! Zdjęcia i filmiki pięknych, nieodkrytych dotąd miejsc można przesyłać za pośrednictwem internetowego formularza na stronie turystycznego plebiscytu.

Relacje reporterskie z wyjazdów w wybrane regiony Polski można śledzić na antenie radiowej Jedynki, pod adresem latozradiem.pl oraz w mediach społecznościowych Polskiego Radia.

. 

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem 

Prowadzi: Daniel Wydrych

Reporter: Małgorzata Raducha

Data emisji: 26.08.2020 r.

Godzina emisji: 9.00 -12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Czytaj także

"Słyną z przyrody i gór urody" - "Lato z Radiem" prosto z Bieszczad

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2020 13:35
"Dlaczego są takie piękne, dlaczego tak złe dla ludzi" – pytał zespół KSU z Ustrzyk w swojej piosence. Wraz z Małgorzatą Raduchą pokazaliśmy, że Bieszczady są i dobre i przyjazne, ale przede wszystkim niezwykle urozmaicone.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Lato z Radiem" wysoko nad ziemią. Na farmie wiatrowej w Marszewie

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2020 13:48
Pierwsze wzmianki o Marszewie (wymienianym wówczas także pod nazwą Maszewo) pochodzą z XVII w., kiedy było ono jedną z osad wchodzących w skład tzw. Chylońskich Pustek. Przez Marszewo przebiega szlak turystyczny "Wejherowski", oznaczony kolorem czerwonym. Przecina on osadę, następnie kierując się w okolice kompleksu byłych bunkrów. W okolicy działa farma wiatrowa, na której szczyt wjechał nasz reporter Maciej Walecki.
rozwiń zwiń