Niedaleko Wadowic, w Kleczy Dolnej znajduje się Apilandia, w której dzieci, młodzież, a także ich rodzice i dziadkowie mogą dowiedzieć się m.in. jak powstaje miód, co w ulu robi królowa matka i jak wygląda wspomniany ul.
- Istniejemy od 2 lat. Kiedy przenieśliśmy naszą firmę do Kleczy odkryliśmy w podziemiach naszego biurowca piękne, urokliwe piwnice z 1910 roku. Stąd pojawił się pomysł, żeby zaadaptować to na atrakcję turystyczną - opowiada Barbara Łysoń.
Pszczelarstwo od pokoleń
Barbara Łysoń zdradza, że pszczelarstwem zajmował się już jej pradziadek, później dziadek oraz ojciec. Obecnie swoje ule posiada jej mąż, a ona realizuje się w pszczelarskiej edukacji. Jak dodaje Jakub Cinal, edukator z Centrum Pszczelarstwa, zwiedzający mogą odwiedzić podziemia, w których znajduje się interaktywna ekspozycja działająca na zmysły oraz emocje. Mogą także wziąć udział w różnych warsztatach.
- Uczymy całe rodziny, w jaki sposób należy spożywać miód. Zależy nam, żeby na naszych stołach codziennie pojawiał się słoiczek miodu tuż obok dżemu czy sera, bo zdarza się, że odwiedzają nas dzieci z 1. czy 2. klasy szkoły podstawowej, które dopiero u nas po raz pierwszy próbują miodu - przyznaje Barbara Łysoń.
Miododajne rośliny
Najbardziej miododajną rośliną jest lipa, pszczoły bardzo lubią również akację.
- Miód nie bierze się z powietrza, tylko pszczoły muszą mieć dobre pożytki, czyli muszą się najeść, zebrać odpowiedni nektar i pyłek. Stąd też mówimy o roślinach miododajnych. Wiele roślin, krzewów i drzew posiada w sobie pyłek i nektar. Możemy je sadzić w ogródkach, na balkonach czy na tarasie. Nawet takie popularne zioła jak oregano, tymianek, rozmaryn czy mięta także są miododajne. Warto też posadzić lawendę, w ten sposób pomagamy pszczołom w zbieraniu nektaru, z którego powstaje pyszny miód - tłumaczy Sylwia Czubaj, miejscowa edukatorka.
Pszczelarze opowiadają
Zdarza się, że potrafimy pomylić pszczołę z osą. Tomasz Łysoń potwierdza, że często dochodzi do takich pomyłek. Podpowiada jednak, żeby w takim przypadku zwracać uwagę, czy dany owad jest włochaty. Jeżeli tak, wtedy mamy do czynienia z pszczołą.
- Brak pszczół bardzo szybko skończyłby się tragedią dla ludzi. Tkaniny i żywność wymagają obecności pszczół, ponieważ roślinność potrzebuje rozmnażać się, a do tego potrzebne są usługi, które są wykonywane przez pszczoły, tj. zapylanie - twierdzi kolejny pszczelarz Waldemar Badeński.
Aby powstał 1 kg miodu, pszczoły muszą wykonać miliony lotów. Rocznie ul daje człowiekowi od 15 do 20 kg miodu, natomiast pszczoły w tym samym czasie na własne potrzeby spożywają około 80 kg.
Kosmetyki, lekarstwa i nie tylko
- Jeśli chodzi o produkty pszczele, to każdy z nich ma cudowne właściwości dla naszej skóry (…). Miód sam w sobie ma właściwości usuwające martwy naskórek - przekazuje nam Agnieszka Sumera-Cholewa, kosmetolog.
Mariusz Opoka, mistrz pszczelarstwa zauważa też, że dzięki pszczołom pozyskujemy nie tylko miód, ale też zawierający całą gamę witamin pyłek kwiatowy czy pierzgę pszczelą.
- Miód jest naturalnym antybiotykiem. Jest bardzo zdrowym, wspomaga nasz układ odpornościowy i bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny - dodaje Barbara Łysoń, dopowiadając, że jego poszczególne rodzaje są polecane m.in. przy kłopotach z sercem, wątrobą czy pamięcią.
Powietrze od pszczół
Będąc w Kleczy Dolnej, można skorzystać z uloterapii. Służy do tego specjalny domek, w którym wydobywa się powietrze prosto z ula. - Zbadano i dowiedziono, że powietrze, które przetwarzają pszczoły jest wolne od wszelkich bakterii, wirusów i niekorzystnych dla naszego organizmu grzybów. Doskonale wpływa na ludzki organizm - przekonuje Rafał Krawczyk, pszczelarz i miłośnik apiterapii.
Ciekawostką jest, że ule znajdują się pod łóżkami, na których siedzą lub leżą osoby wchodzące do pomieszczenia. Zabieg przeważnie trwa 10-20 minut i w jego trakcie można wsłuchiwać się w bzyczenie pszczół.
Pasieki również w miastach
Jak okazuje się, ule można spotkać także w dużych miastach. Cztery miejskie pasieki znajdują się na dachu Teatru Studio w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
- Z tej pasieki można miód pozyskać i zjeść ze smakiem. Nic mu nie brakuje, a jest nawet ciekawszy w smaku niż wiele miodów, które możemy spotkać na wsi. Ilość roślin, kwiatów oraz różnorodność wokół nas jest dużo większa niż na przeciętnej, rolniczej wsi - opowiada Wiktor Jędrzejewski.
***
Lato z Radiem 2020
Dziennikarze radiowej Jedynki, jak co roku, wyruszają w Polskę, by od poniedziałku do soboty, do końca sierpnia, odwiedzać najciekawsze turystycznie, historycznie i kulturowo miejsca w całym kraju. To, które miejsca znajdą się na mapie reporterskich wyjazdów, zależeć będzie od… Słuchaczy, biorących udział w plebiscycie Turystyczna Lista Przebojów PL!
Turystyczna Lista Przebojów powstaje dzięki Państwu. Czekamy na zgłoszenia interesujących miejsc w Państwa regionach i pomysłów na spędzanie czasu wolnego dla całych rodzin! Zdjęcia i filmiki pięknych, nieodkrytych dotąd miejsc można przesyłać za pośrednictwem internetowego formularza na stronie turystycznego plebiscytu.
Relacje reporterskie z wyjazdów w wybrane regiony Polski można śledzić na antenie radiowej Jedynki, pod adresem latozradiem.pl oraz w mediach społecznościowych Polskiego Radia.
***
Tytuł audycji: Lato z Radiem
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Goście: Barbara Łysoń (prezes Interaktywnego Centrum Pszczelarstwa Apilandia), Jakub Cinal (edukator), Sylwia Czubaj (edukatorka), Waldemar Badeński (pszczelarz), Tomasz Łysoń (pszczelarz), Agnieszka Sumera-Cholewa (kosmetolog), Mariusz Opoka (mistrz pszczelarski), Rafał Krawczyk (pszczelarz), Wiktor Jędrzejewski (pszczelarz)
Data emisji: 8.08.2020
Godzina emisji: 9.00-12.00
DS