Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz
Polska kuchnia, w której króluje mąka i kasza przed długi czas zdominowana była przepisami na wyszukane dania mięsne. Barbara Bytnerewiczowa postanowiła to zmienić tworząc książkę kucharską na miarę nowoczesnej pani domu. - To jedna z najbliższych memu sercu książek kulinarnych, bo pochodzi z niej przepis, który udało mi się odtworzyć jako pierwszy w moim życiu - mówiła Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów". - Znajdziemy tu całe mnóstwo przepisów na kluski, dodatki do zup i dania podstawowe - wszystko na bazie tytułowej mąki i kaszy - wyliczała.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym zdradzaliśmy sposób na idealną pianę z białek, zainspirowaliśmy pomysłami na dodatki z mąki i kaszy, spróbowaliśmy też odtworzyć przepis na "biszkoptnowy grzybek". Co to takiego? Więcej w materiale Michała Piwowarka.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Gość: Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów"
Data emisji: 12.12.2018
Godzina emisji: 7.25
ac/kd