Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 12.12.2018

Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? 
Posłuchaj
  • Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz. Odtwarzamy kultowe przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Polska kuchnia, w której króluje mąka i kasza przed długi czas zdominowana była przepisami na wyszukane dania mięsne. Barbara Bytnerewiczowa postanowiła to zmienić tworząc książkę kucharską na miarę nowoczesnej pani domu. - To jedna z najbliższych memu sercu książek kulinarnych, bo pochodzi z niej przepis, który udało mi się odtworzyć jako pierwszy w moim życiu - mówiła Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów". - Znajdziemy tu całe mnóstwo przepisów na kluski, dodatki do zup i dania podstawowe - wszystko na bazie tytułowej mąki i kaszy - wyliczała. 

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym zdradzaliśmy sposób na idealną pianę z białek, zainspirowaliśmy pomysłami na dodatki z mąki i kaszy, spróbowaliśmy też odtworzyć przepis na "biszkoptnowy grzybek". Co to takiego? Więcej w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów"

Data emisji: 12.12.2018

Godzina emisji: 7.25

ac/kd