X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Grzegorz Łucki: w świecie espresso to jak trzęsienie ziemi

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 12:28
- Pojawił się naukowy artykuł, którego autorzy sugerują coś, co jest absolutnie nie do pomyślenia dla ludzi zajmujących się espresso, że być może najlepsze espresso, a już na pewno odpowiedzialne ekonomicznie i ekologicznie, można wykonać używając 75 proc. kawy, której się używa obecnie i w czasie dwa razy krótszym, czyli poniżej 15 sekund - mówił w Dwójce obserwator zjawisk naukowych w kuchni.
Audio
  • Espresso. Nowe, sensacyjne fakty (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: grafvision/shutterstock.com

Jak podkreślał Grzegorz Łucki, takie stwierdzenie podważa wszelkie przyjęte schematy czy metody postępowania w świecie espresso. - Autorzy tej publikacji tak naprawdę chcieli zrobić rzecz bardzo szlachetną, mianowicie zbudować model matematyczny, który pozwoliłby symulować proces ekstrakcji, czyli proces powstawania espresso - tłumaczył gość "Drogi przez mąkę".

Z audycji można było się dowiedzieć, jak wyglądał eksperyment, którego wyniki mogą zrewolucjonizować dotychczasową wiedzę o espresso.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (fizyk-teoretyk amator, obserwator zjawisk naukowych w kuchni, kucharz)

Data emisji: 15.02.2020

Godzina emisji: 10.00

pg/kul

Zobacz więcej na temat: kawa Łukasz Modelski Dwójka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 12:00
- Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń