X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Szykuj bento - jak Japończycy od 1500 lat

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2018 14:00
- Bento to nie tylko wycinanki i figurki z ryżu, nad których przygotowaniem trzeba spedzić dużo czasu, to przede wszystkim zbilansowany posiłek zamknięty w pudełku - mówi Malwina Bereła, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".
Audio
  • Malwina Bereła opowiada o tradycji bento i pakowaniu polskich lunchboxów (Rozbiegani/Czwórka)
Malwina Bareła i Karina Terzoni
Malwina Bareła i Karina Terzoni Foto: Wojciech Sabat/Czwórka

Bento ma już wiele setek lat. To tradycyjny posiłek, który Japończycy zabierają do pracy albo do szkoły, czasem na wycieczkę. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V wieku naszej ery. Wtedy Japończycy wyruszali polować lub łowić ryby, zabierali ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z woda rolowano w małe porcje. Dzisiejsze bento zawiera ryż lub makaron, mięso lub rybę i warzywa lub owoce. 

- Bento to zawsze zbilansowany posiłek - mówi gość Kariny Terzoni. - Możemy lepić figurki, wycinać, ale wystarczy, gdy tylko go dobrze skomponujemy i estetycznie ułożymy w pudełku - dodaje. 

Joanna Budzis Karina Terzoni 1200.jpg
Joanna Budzis: biegaj, będziesz bardziej kreatywny

Podstawową zasadą bento jest to, że powinno ono obejmować wszystkie grupy pokarmów: węglowodany, białka, tłuszcze, warzywa, owoce. Malwina Bereła podkreśla, że nie musi być to kuchnia azjatycka, w swojej książce zawarła wiele kompozycji dostosowanych do dań polskich. - Bento to różnorodność. Pozwala na zagospodarowanie resztek "z wczoraj", zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia - podkreśla autorka. - Warto łączyć codzienne gotowanie z gotowaniem "do pudełka" - dodaje. 

Co więc zapakować do polskiego lunchboxa? Jak przygotowywać warzywa? Od czego zacząć pakowanie pudełek? I czy bento to też dobry sposób na szkolne posiłki dla dzieci? O tym w rozmowie z "Rozbieganych". 

***

Tytuł audycji: Rozbiegani

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Malwina Bareła (autorką bloga Filozofia Smaku, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento")

Data emisji: 14.09.2018

Godzina emisji: 10.12

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2018 09:08
W filmie "Ostatnia miłość na ziemi" bohaterowie w wyniku zarazy doświadczają niepohamowanego apetytu. Jedzą nawet plastikowe naczynia. Istnieje możliwość, że nie jest to tylko filmowa fikcja.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pestycydy to wynalazek samych roślin

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 12:54
- Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. 
rozwiń zwiń