Ekonomia i spryt w kuchni według Jana Kuronia

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2015 12:45
Najstarszy syn znanego kucharza Macieja Kuronia wydał właśnie książkę pt. "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia". Podpowiada w niej, jak gotować zdrowo, smacznie i tanio.
Audio
  • Jan Kuroń o swojej książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" (Audycja nr 1/Czwórka)
Jan Kuroń stawia na ekonomię, ekologię i zrównoważone korzystanie z zasobów żywności
Jan Kuroń stawia na ekonomię, ekologię i zrównoważone korzystanie z zasobów żywnościFoto: PAP/Ireneusz Sobieszczuk

Jak mówi Jan Kuroń, co czwarta złotówka w polskiej rodzinie idzie na wyżywienie, dlatego warto mądrze wydawać te pieniądze. - Spryt w kuchni to odpowiednie planowanie posiłków, racjonalne zakupy, nienabieranie się na promocje i efektywne wykorzystywanie tego, co mamy w lodówce - mówi kucharz.

Radzi też, by jeść lokalnie i sezonowo. - Skoro mamy pewne rzeczy "pod nosem", to po co sprowadzać je z drugiego końca świata, generując spaliny? W dodatku importowane produkty dojrzewają w środkach transportu czy chłodniach i mają mniej wartości odżywczych - mówi Kuroń.

Zdradza też przepis na obiad, który można zrobić w pół godziny za 2 zł za porcję i mówi, czego nigdy nie wziąłby do ust.

***

Tytuł audycji: Audycja nr 1

Prowadzą: Mariusz Infulecki, Michał Migała

Gość: Jan Kuroń (kucharz, autor książki "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia")

Data emisji: 1.12.2015

Godzina emisji: 8.00

mg/kd

Czytaj także

Paulina Stępień: Polska słodkościami stoi

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2014 11:20
Paulina Stępień jest kucharką - amatorką. Wraz z mężem prowadzi popularnego kulinarnego vloga Kotlet.TV, który powstał z pasji do gotowania. Swoje przepisy umieszczają na stronie w postaci filmów. W studiu Czwórki rozmawialiśmy z vlogerką o polskiej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marcin Kuc i jego blog "Jaja w kuchni"

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2015 12:30
Bloger pisze o sobie: "Jestem Marcin. Lubię jeść". Aktualnie bierze udział w konkursie organizowanym w ramach EXPO 2015 , w którym nagrodą jest wyjazd do Mediolanu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Vloger Piotr Ogiński: gotowanie to ciężka praca

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2015 11:30
Piotr od 10 lat prowadzi popularny videoblog "Kocham gotować", na swoim koncie ma też udział w dwóch kulinarnych programach typu talent show. Do studia Czwórki przyniósł... patelnię!
rozwiń zwiń