Polskie Radio
Section05

zakupy

Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste [SŁUCHAJ STREFY RODZICA OD 20.00]

Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste.
Zobacz więcej na temat:  zero waste jedzenie żywność Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni

Tak Dino odbija klientów Biedronce. Stawia na jedną zasadę

W cichej wojnie o portfele Polaków, gdzie od lat dominują giganci tacy jak Biedronka i Lidl, do głosu dochodzi gracz, który swoją potęgę zbudował z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Mowa o sieci Dino, która, choć unika blasku fleszy, w imponującym tempie podbija lokalne rynki. Kluczem do sukcesu jest jedna, konsekwentnie realizowana zasada, która bezpośrednio dotyczy produktów w twoim koszyku.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA dyskont handel detaliczny

POLSKIE RADIO 24 Kopie synaptyczne. "Perswazyjna rozmowa z idolem"

Spersonalizowany doradca, cyfrowe odbicie idola dostępne w telefonie, które odpowiada i zachowuje się jak on. - Kopia synaptyczna to to trend, który jest wykorzystywany przez największe korporacje - mówił w Polskim Radiu 24 prof. Artur Modliński, dyrektor Centrum Badań nad Sztuczną Inteligencją i Cyberkomunikacją Uniwersytetu Łódzkiego. Zwrócił uwagę na dużą perswazyjność kopii synaptycznych. 
Zobacz więcej na temat:  sztuczna inteligencja celebryci

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność marnowanie żywności ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika