Jak się robi lody?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 12:00
Za oknem upał, więc my sprawdzimy jak w prosty sposób można się ochłodzić. W "Czwartym wymiarze" wybierzemy się do fabryki lodów, by krok po kroku sprawdzić jak one powstają.
Lody owocowe
Lody owocoweFoto: Glow Images/East News

Okazuje się, że proces produkcji lodów jest bardzo prosty. Wszystko rozpoczyna się od powstania, w ogromnym zbiorniku, podstawowej mieszkanki lodowej, gdzie cukier, mleko, tłuszcz i dodatki smakowe są ze sobą mieszane.

Co dalej się dzieje z taką mieszkanką, dowiecie się w piątek, 9 sierpnia, w audycji "Czwarty wymiar" po godzinie 16. Zapraszamy!

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Czytaj także

Dżem dobry, bo marchewkowy. Przepisy słuchaczy

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 10:00
W czwartkowym poranku sprawdzimy jak się robi i jak smakuje dżem... z marchewek, bo zdaniem UE marchewka to owoc.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szef kuchni: mężczyźni gotują impulsywnie, kobiety są bardziej dokładne

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2013 19:05
Czy płeć ma wpływ na podejście do gotowania i kto tak naprawdę rządzi dziś w kuchni - odpowiada szef kuchni i pasjonat gotowania Tomasz Woźniak.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Studiuj kulinaria na ASP. Rusza pierwszy w Polsce kierunek "food design"

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 09:00
Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi to pierwsza uczelnia w Polsce, gdzie można studiować projektowanie kulinariów. Zdaniem rektora uczelni taki kierunek to odpowiedź na światowe trendy.
rozwiń zwiń