X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Studiuj kulinaria na ASP. Rusza pierwszy w Polsce kierunek "food design"

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 09:00
Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi to pierwsza uczelnia w Polsce, gdzie można studiować projektowanie kulinariów. Zdaniem rektora uczelni taki kierunek to odpowiedź na światowe trendy.
Audio
  • Studia z zakresu projektowania kulinariów ruszają na ASP w Łodzi (Poranek OnLine/Czwórka)
Studiuj kulinaria na ASP. Rusza pierwszy w Polsce kierunek food design
Foto: Glow Images/East News

Żyjemy w czasach estetyzacji kulinariów - jedzenie ma nie tylko zaspokajać głód, musi też smakować i wyglądać. Dlatego też "food design" to niezwykle szeroka i dynamicznie rozwijająca się dziedzina sztuki. Nie tylko kulinarnej.

- W ramach nowego kierunku studenci będą uczyć się wszystkiego, co wiąże się z przygotowaniem posiłków, stylizacją stołu i z urządzeniem wnętrza - mówi rektor uczelni, prof. Jolanta Rudzka-Habisiak. Wiedzę teoretyczną połączymy z warsztatami w kuchniach i restauracjach. Nie zabraknie też zajęć z cukiernictwa.

I choć oferta adresowana jest do szerokiego grona, na razie projektowanie kulinariów cieszy się zainteresowaniem głównie osób z branży kulinarnej.

- Naszą propozycję adresujemy do pasjonatów i ludzi, którzy kochają gotowanie - wyjaśnia rektor ASP w Łodzi. - Szukamy miłośników designu oraz tych, którzy chcą pobudzić swoją kreatywność.

Pierwsze zajęcia na podyplomowych studiach z zakresu projektowania kulinariów odbędą się w październiku. Zdaniem ekspertów kierunek ma duże szanse dalszego rozwoju: - Usługi specjalistyczne to przyszłość rynku pracy - uważa Artur Ragan z agencji pracy "Work Express". - A food designer ma tym większe szanse na sukces, że będzie pracował nad zaspokojeniem jednej z elementarnych potrzeb człowieka.

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Owsianka doda ci skrzydeł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 11:30
Poprawia pamięć, polepsza koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy, daje energię na cały dzień i pysznie smakuje. U nas owsianka w dwóch wersjach: słodkiej i słonej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Talerze to teraz nośniki

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 14:03
Na smak potraw wpływają produkty, przyprawy, sposób gotowania. Nie bez znaczenia jest tu "ręka" szefa kuchni i jak się okazuje talerz, nośnik, na którym danie będzie podane.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni: mężczyźni gotują impulsywnie, kobiety są bardziej dokładne

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2013 19:05
Czy płeć ma wpływ na podejście do gotowania i kto tak naprawdę rządzi dziś w kuchni - odpowiada szef kuchni i pasjonat gotowania Tomasz Woźniak.
rozwiń zwiń