Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
Audio
  • Sekrety kuchni włoskiej - rozmowa z Robertem Sową

Zdaniem gościa Czwórki, do pereł włoskiej kuchni można zaliczyć choćby ryby i jagnięcinę. – Tam jest mnóstwo różnych smaków okraszonych wyśmienitą oliwą z oliwek, znakomitymi ziołami, wśród których dominują szałwia i rozmaryn – opowiada Sowa. – Oczywiście te zioła są także w polskiej kuchni, ale Włosi używają ich więcej. Genialnie wychodzą im również sosy do makaronów.

Na szczęście, jak tłumaczy Sowa, we włoskich restauracjach w Polsce się o tym nie zapomina i serwowane są przysmaki różnej maści. Oprócz potraw mniej lub bardziej wyrafinowanych, do klasyki gatunku należy choćby popularna w wielu domach sałatka z pomidorów i mozarelli. – Ale ta dobra mozarella, to di Bufala, a do tej sałatki powinniśmy dziś dodawać oliwę z oliwek, prażone orzeszki piniowe i świeżą bazylię – dodaje mistrz. – Kiedyś nie było tego na polskim rynku, ale teraz już jest, więc z takich dobrodziejstw należy korzystać.

Zresztą, jak to zwykle bywa im potrawa jest prostsza w przygotowaniu, tym tak naprawdę trudniej ją przyrządzić. I tak też, zdaniem Sowy, ma się sprawa z przysmakami rodem z Włoch. – Mówimy o makaronie z sosem neapolitańskim albo bolońskim, że „to przecież proste”, ale choćby ugotować makaron tak, by był on al dente – to już nie jest proste – mówi mistrz. Poza tym wielu amatorów włoskich potraw wyrzuca makaron z garnka na talerz i polewa sosem, co jest absolutnie niewłaściwe.

Zobacz także rozmowę z mistrzem sztuki kulinarnej, Jerzym Pasikowskim

Robert Sowa zdradził nam kulinarne tajemnice kuchni włoskiej. Dowiedz się więcej o alternatywnych, acz wyśmienitych sposobach wykorzystania ciasta do pizzy, np. w sałatkach, o przyprawach do mięs i ryb, a także o przepisach na kultowe włoskie desery. Poznaj podstawowe rodzaje makaronów i przepisy na sosy, od tych najprostszych po bardzo wykwintne.

Posłuchaj także materiału reporterskiego Eweliny Grygiel, która podpowiedziała jak zrobić dobrą, domową pizzę.

Zapraszamy do słuchania nowego cyklu z audycji "Pod lupą". W kolejnych odsłonach powiemy o przystawkach mięsnych, sprawdzimy czy da się zrobić w domu lody oraz zrobimy przegląd narzędzi kuchennych. "Pod lupą" codziennie, od poniedziałku do piątku już od godziny 13.!
(kd)


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

AbradAb: ze złości zepsułem sobie netbooka

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2012 16:00
Śląski raper jest jednym z bardziej lubianych reprezentantów polskiej sceny hip-hopowej. Czasem jednak zdarza mu się pokazać różki, o czym muzyk opowiedział w Czwórce przy okazji rozmowy o swojej najnowszej płycie "ExtraVertik”.
rozwiń zwiń