X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 10:36
W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. 
Audio
  • Davida Gaboriaud poleca książkę "Apetyt na Francję" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Apetyt na Francję książka Mimi Thorisson
"Apetyt na Francję" książka Mimi ThorissonFoto: mat.pras.

- Książka Mimi Thorisson "Apetyt na Francję" nawiązuje do kuchni francuskiej, ma bardzo ładne zdjęcia, bardzo apetyczne, utrzymane w klimacie zamkowym, jest fajnie napisana i dobrze przetłumaczona - zachwala rozmówca Michała Piwowarka. - Autorka mieszka na francuskiej wsi, maż ją wspiera fotograficznie. Jest tu dużo wspomnień z dzieciństwa.

Davida Gaboriaud w tej książce urzekło wiele przepisów, niektóre przypomniały mu o czasach dzieciństwa we Francji. Z publikacji Mimo Thorisson szczególnie poleca zapiekankę z konfitowanej kaczki, która jest bardzo popularna czy pieczoną łopatkę jagnięcą z czosnkowym sosem śmietankowym, czyli typowe danie wielkanocne. 

W "Apetycie na Fracje" są przepisy na dania wytrawne, ale i słodkie. Na Czwórkowej antenie David Gaboriaud podpowiada jak z przepisu Mimi przygotować krewetki flambirowane likierem Pastis. Czy to sposób na polubienie anyżu? Czy można jeść je palcami i jak się do tego zabrać? O tym w nagraniu rozmowy z "Pierwsze słyszę". 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: David Gaboriaud (kucharz i podróżnik)

Data emisji: 9.01.2019

Godzina emisji: 7.15

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 11:41
- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z różnych stron świata"

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 13:28
"Potrawy z różnych stron świata" to książka z 1984 roku. Autorem jest Maciej Halbański. - To książka przezabawna, a jednocześnie inspirująca - mówi Gosia Molska, dziennikarka kulinarna i podróżniczka.
rozwiń zwiń