Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 10:36
W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. 
Audio
  • Davida Gaboriaud poleca książkę "Apetyt na Francję" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Apetyt na Francję książka Mimi Thorisson
"Apetyt na Francję" książka Mimi ThorissonFoto: mat.pras.

- Książka Mimi Thorisson "Apetyt na Francję" nawiązuje do kuchni francuskiej, ma bardzo ładne zdjęcia, bardzo apetyczne, utrzymane w klimacie zamkowym, jest fajnie napisana i dobrze przetłumaczona - zachwala rozmówca Michała Piwowarka. - Autorka mieszka na francuskiej wsi, maż ją wspiera fotograficznie. Jest tu dużo wspomnień z dzieciństwa.

Davida Gaboriaud w tej książce urzekło wiele przepisów, niektóre przypomniały mu o czasach dzieciństwa we Francji. Z publikacji Mimo Thorisson szczególnie poleca zapiekankę z konfitowanej kaczki, która jest bardzo popularna czy pieczoną łopatkę jagnięcą z czosnkowym sosem śmietankowym, czyli typowe danie wielkanocne. 

W "Apetycie na Fracje" są przepisy na dania wytrawne, ale i słodkie. Na Czwórkowej antenie David Gaboriaud podpowiada jak z przepisu Mimi przygotować krewetki flambirowane likierem Pastis. Czy to sposób na polubienie anyżu? Czy można jeść je palcami i jak się do tego zabrać? O tym w nagraniu rozmowy z "Pierwsze słyszę". 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: David Gaboriaud (kucharz i podróżnik)

Data emisji: 9.01.2019

Godzina emisji: 7.15

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 11:41
- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z różnych stron świata"

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 13:28
"Potrawy z różnych stron świata" to książka z 1984 roku. Autorem jest Maciej Halbański. - To książka przezabawna, a jednocześnie inspirująca - mówi Gosia Molska, dziennikarka kulinarna i podróżniczka.
rozwiń zwiń