X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 07:00
Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? 
Audio
  • Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz. Odtwarzamy kultowe przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/S_Photo

Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Polska kuchnia, w której króluje mąka i kasza przed długi czas zdominowana była przepisami na wyszukane dania mięsne. Barbara Bytnerewiczowa postanowiła to zmienić tworząc książkę kucharską na miarę nowoczesnej pani domu. - To jedna z najbliższych memu sercu książek kulinarnych, bo pochodzi z niej przepis, który udało mi się odtworzyć jako pierwszy w moim życiu - mówiła Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów". - Znajdziemy tu całe mnóstwo przepisów na kluski, dodatki do zup i dania podstawowe - wszystko na bazie tytułowej mąki i kaszy - wyliczała. 

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym zdradzaliśmy sposób na idealną pianę z białek, zainspirowaliśmy pomysłami na dodatki z mąki i kaszy, spróbowaliśmy też odtworzyć przepis na "biszkoptnowy grzybek". Co to takiego? Więcej w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów"

Data emisji: 12.12.2018

Godzina emisji: 7.25

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 12:16
- Tak to jest w dzisiejszych czasach, że książki kucharskie mają nie tylko przekazać wiedzę na temat gotowania i zdjęcia gotowych dań, ale są też gotowymi albumami - mówi kucharz Michał Kępiński. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
rozwiń zwiń