Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 07:00
Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? 
Audio
  • Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz. Odtwarzamy kultowe przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/S_Photo

Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerowiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Polska kuchnia, w której króluje mąka i kasza przed długi czas zdominowana była przepisami na wyszukane dania mięsne. Barbara Bytnerewiczowa postanowiła to zmienić tworząc książkę kucharską na miarę nowoczesnej pani domu. - To jedna z najbliższych memu sercu książek kulinarnych, bo pochodzi z niej przepis, który udało mi się odtworzyć jako pierwszy w moim życiu - mówiła Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów". - Znajdziemy tu całe mnóstwo przepisów na kluski, dodatki do zup i dania podstawowe - wszystko na bazie tytułowej mąki i kaszy - wyliczała. 

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym zdradzaliśmy sposób na idealną pianę z białek, zainspirowaliśmy pomysłami na dodatki z mąki i kaszy, spróbowaliśmy też odtworzyć przepis na "biszkoptnowy grzybek". Co to takiego? Więcej w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Maria Tymarecka autorka programu "365 obiadów"

Data emisji: 12.12.2018

Godzina emisji: 7.25

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 12:16
- Tak to jest w dzisiejszych czasach, że książki kucharskie mają nie tylko przekazać wiedzę na temat gotowania i zdjęcia gotowych dań, ale są też gotowymi albumami - mówi kucharz Michał Kępiński. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
rozwiń zwiń