X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z różnych stron świata"

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 13:28
"Potrawy z różnych stron świata" to książka z 1984 roku. Autorem jest Maciej Halbański. - To książka przezabawna, a jednocześnie inspirująca - mówi Gosia Molska, dziennikarka kulinarna i podróżniczka.
Audio
  • O książce "Potrawy z różnych stron świata" opowiada Gosia Molska (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Książki kucharskie i inne publikacje kulinarne ucieszą nie tylko podniebienia
Książki kucharskie i inne publikacje kulinarne ucieszą nie tylko podniebieniaFoto: Skitterphoto/pixabay/CC0 Public Domain

shutterstock jedzienie kuchnia potrawa drewno 1200.jpg
Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z mąki i kasz"

- W tej książce mnóstwo jest substytutów, które zastępować mają produkty, których wówczas na rynku nie było. Na przykład chiński sos sojowy zastępujemy tu popularną wówczas przyprawą do zup - mówi Gosia Molska. Książka podzielona jest na kilka regionów z rożnych stron świata. - Mamy Europę, podzieloną na charakterystyki m.in. czechosłowacką, duńską, fińską, belgijską, jugosłowiańską czy hiszpańską, są też dania z Afryki, Azji, czy Australii i Oceanii - tłumaczyła Gosia Molska. - Każdy rozdział opatrzony jest krótkim wstępem, który opisuje charakterystykę danej kuchni. Podstawowymi surowcami np. kuchni wietnamskiej są ryż, ryby, owoce morza i warzywa, równie często przyrządza się kukurydzę i bataty. I to się zgadza. 

W programie przygotowaliśmy także przepis rodem z kuchni holenderskiej - brukselkę z serem. Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 19.12.2018

Godzina emisji: 7.25

kd/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marieta Marecka gotuje z książki z 1973 roku

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 10:33
Wydaje się, że w dobie internetu książki kucharskie nie są już potrzebne. Zastąpują je blogi, filmy na YouTube czy zwyłe gify. Tymczasem mistrzowie kuchni wracają do kultowych publikacji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
rozwiń zwiń