Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
Audio
  • Philly cheesesteak - filadelfijski przysmak w twoim domu (Nie na-żarty/Czwórka)
Amerykańskie kanapki - w tym philly cheesesteak
Amerykańskie kanapki - w tym philly cheesesteakFoto: REDAV/Shutterstock.com

Tajemnica w krajalnicy

Philly cheesesteak to kanapka z zapiekanym cieniutko pokrojonym antrykotem wołowym, wymieszanym z drobno pokrojoną cebulką i rozpuszczonym serem żółtym oraz z różnymi dodatkami. - Mięso przed smażeniem powinno być pokrojone na bardzo cienkie plastry, najlepiej na krajalnicy - mówi gość Mateusza Kulika. - To chyba największy sekret tego dania.

Zobacz
ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Comfort food - jedzenie, które wzrusza

O przysmaku z Filadelfii śmiało można powiedzieć, że to "comfort food", czyli danie, które ma dla jedzącego sentymentalne konotacje. Ten termin po raz pierwszy pojawił się w słowniku Webstera w 1977 roku, kiedy to naukowcy udowodnili, że jedzenie pozytywnie wpływa na nastrój nie tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. W zestawieniu najpopularniejszych dań typu "comfort food" znajdują się m.in. rosół, pizza i grzanki z serem i keczupem - w Polsce serwowane w postaci zapiekanki, którą wiele osób pamięta jeszcze z czasów szkolnych. - Dla mieszkańców Pensylwanii będzie to philly cheesesteak. Kanapka, która smakuje jak dzieciństwo - mówi Alan Bochinski.

Posłuchaj
deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Co łączy philly z bigosem?

W Filadelfii właściwie każda kulinarna miejscówka ma swoją recepturę na przygotowywanie tego dania.  - To trochę jak z polskim bigosem. Co dom, to inny sposób - śmieje się gość Czwórki. - Podstawą dania są mięso z antrykotu, cebula, ser i bułka. Jeśli masz te składniki, philly cheesesteaka zrobisz sam w domu - dodaje.  

Składniki (przepis na 2 porcje)

  • 2 pszenne bułki
  • 1 stek wołowy
  • 1 cebula
  • żółty ser w grubych plastrach
  • sól i świeżo zmielony pieprz


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Alan Bochinski (Philly's Finest: Original American Cheesesteak Sandwiches)

Data emisji: 30.05.2020

Godzina emisji: 17.08

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
rozwiń zwiń