Naleśniki czy crêpes - co lepiej smakuje?

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2020 17:30
Wygladają niewinnie, smakują obłędnie, ale żeby się udały potrzeba wprawnej ręki, dobrego oka i odpowiedniej patelni. Czym naleśniki różnią się od crêpes i pancakes? 
(Zdj. ilustracyjne)
(Zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock

Naleśniki to przysmak znany na całym świecie. Można je jeść na słodko lub na wytrawnie. We Francji popularne są szczególnie te w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego.

W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? I gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla amerykańskich pancakes? O tym w Czwórce w sobotnie popołudnie. 

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (13.06) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kul


Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2020 08:00
W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
rozwiń zwiń