Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 18:10
- Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas.
Audio
  • Jak zrobić tacos al pastor? (Nie na-żarty/Czwórka)
Izabela Balderas w studiu Czwórki
Izabela Balderas w studiu CzwórkiFoto: Mateusz Kulik/Czwórka

W czym tkwi sekret popularnych meksykańskich placków i jak przygotować do nich tradycyjny sos? - Te dania je się rękami, nie używamy sztućców, są niewielkie, więc niektórym wystarczą "na dwa razy". Do tej potrawy polecam różnej ostrości salsy. Bo sos w taco - wbrew ogólnej opinii o meksykańskiej kuchni - wcale nie musi być ostry. 

Z czym je się potrawy kuchni meksykańskiej, czy taco powinno być miękkie, czy bardziej chrupiące? I z czym jeszcze jada się taco i dlaczego potrawa ta, przygotowana w tradycyjny meksykański sposób znacznie różni się od "podróbek"? Na te pytania poszukiwaliśmy odpowiedzi w audycji. 

Tacos autorstwa Izabeli Balderas/fot. M.Kulik/Czwórka Tacos autorstwa Izabeli Balderas/fot. M.Kulik/Czwórka

Przepis na placki do taco:

Składniki:

mąka kukurydziana
woda
sól

Składniki mieszamy, aż uzyskamy konsystencję ciastoliny. Potem prasujemy je na placki. Nie wałkujemy, tylko rozprasowujemy przez folię. Mąka kukurydziana nie ma glutenu dlatego jej nie wałkujemy. Gotowy placek smażymy na suchej patelni, przez 30 sekund z każdej strony. Wypełniamy tym co mamy w lodówce. Wszystkie wariacje dozwolone.

Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej godziny audycji, w której przygotowaliśmy m.in. idealny makaron. POSŁUCHAJ >>>

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Isabela Balderas (szefowa kuchni Dos Tacos)

Data emisji: 4.01.2019 

Godzina emisji: 17.16

kd/kul

Czytaj także

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 13:13
- "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń