Poutine. Kanadyjski przysmak, który wygląda jak bałagan

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2020 10:30
Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada.
Poutine z sosem pieczeniowym, kurczakiem i serem
Poutine z sosem pieczeniowym, kurczakiem i seremFoto: Yuliia Kononenko/Shutterstock.com

To bardzo kaloryczne danie, które sprawdza się tutaj zwłaszcza zimą Monika Grzelak

Poutine pochodzi z francuskojęzycznej prowincji Quebec i - zdaniem gościa Czwórki - w tym rejonie smakuje najlepiej. - Nazwa dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza "bałagan". I dokładnie tak poutine wygląda - opowiada. - Każdy, kto po raz pierwszy widzi to danie, dziwi się, jak można to jeść.

Posłuchaj

12:58 [CZWORKA]Nie na zarty 4 lipiec 2020 poutine.mp3 Jak smakuje poutine? (Nie na-żarty/Czwórka)

To prawdopodobnie jedno z najprostszych dań narodowych w historii. Wersja podstawowa ogranicza się do trzech składników. - Frytki są grubsze i dłuższe niż te, które znamy. Do tego potrzebujemy sosu pieczeniowego, jaki zazwyczaj robi się do mięsa, natomiast sekret dobrego poutine tkwi w grudkach serach cheddar cheese curds. Jeśli to danie posypiemy jakimkolwiek innym serem, nie uzyskamy tego charakterystycznego smaku - zaznacza rozmówczyni Mateusza Kulika.  

W tym daniu nie je się pojedynczych frytek, tylko nakłada się je na talerz jak "papkę" Monika Grzelak 

Frytki najlepiej jest smażyć na głębokim oleju, a poutine serwować warstwami. - Usmażone ziemniaki polewamy sosem i posypujemy serem. Ale ostrzegam, to danie jest bardzo kaloryczne i ciężkie. Każdy kto je zje, musi się z tym liczyć - dodaje Monika Grzelak. 

Posłuchaj także:

Bubble tea. Napój, o którym nawija Quebonafide

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Obecnie oprócz tradycyjnego dania w Kanadzie można zjeść poutinepizzę, sushi, lody no i oczywiście poutine z bekonem. Bo Kanadyjczycy uwielbiają bekon i to pod każdą postacią. Jedzą bekonowe pączki z syropem klonowym, chipsy, miętówki, majonez, lizaki, popcorn i dżem. Mają także bekonową nić dentystyczną i pastę do zębów, które pozwalają na dłużej zachować w ustach smak ich ulubionego przysmaku.

Classic Canadian Poutine / Tasty 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Monika Grzelak (autorka bloga Oh Kanada i książki 'Kanadiana")

Data emisji: 04.06.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
rozwiń zwiń