Chopped cheese - kanapka "od bólu głowy"

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2022 12:00
Chopped cheese to amerykański przysmak, który idealnie sprawdzi się na śniadanie po szalonej nocy. - Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwych kanapek zza oceanu, takich z mięsem i serem, wie, że szybko stawiają na nogi - przekonuje doradca kulinarny Tomek Królikowski. 
Burger z roztopionym serem i wołowiną
Burger z roztopionym serem i wołowinąFoto: Cherrymocha/Shutterstock.com
  • Chopped chesese to kulinarna wizytówka Bronksu, Manhattanu, Brooklynu i Queens
  • Podstawą dania są ciągnący się ser oraz odpowiednio zgrillowane mięso
  • Idealna kanapka musi być "hot, wet, messy, delicious and activating"
  • Chopped chesese możesz zrobić sam w domu

Chopped cheese to z języka angielskiego dosłownie "siekany ser". Kanapka znana jako "chop cheese" pochodzi z Nowego Jorku. Robi się ją z grillowanej mielonej wołowiny, do której dodaje się cebulę i roztopiony ser. - Ser jest najważniejszy. Do Ameryki Północnej przywieźli go brytyjscy koloniści i szybko został zaimplementowany do tamtejszej kuchni - opowiada gość Czwórki. - Amerykanie - z połączenia dwóch różnych rodzajów - zrobili własną wersję cheddara. Tak powstał fajny, żółty i szybko topiący się ser, o kremowej konsystencji i z wyraźnym smakiem.

Dziś chopped cheese można dostać m.in. w bodegas na całym Bronksie, Manhattanie, Brooklynie i Queensie. Przygotowywana jest na grillu z mieloną wołowiną, cebulą i posypana roztopionym serem, a ostatecznie podawana z sałatą, pomidorami i przyprawami. - To danie sławę zyskało ok. 2018 roku. A jego pierwowzorem miało być arabska potrawa - również w formie kanapki, ale z gotowanym posiekanym mięsem i warzywami podawanymi z jemeńskim chlebem. - Tutaj wygląda wszystko podobnie, z wyjątkiem mięsa, które jest podsmażane na płycie grillowej. Musi być zrumienione i chrupiące, więc cały proces przygotowania wymaga od kucharza dużej uwagi - podkreśla rozmówca Mateusza Kulika. - Natomiast sama kanapka wyglądem przypomina większą bułkę hot-dogową. Rozcinamy ją na pół i również grillujemy, od strony nacięcia.

Posłuchaj
16:38 CZWÓRKA Nie na zarty - 02.01.2022.mp3 Jak przygotować kanapkę chopped cheese w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)

Sprawdź także:

Dziś przez wielu ta legendarna kanapka uznawana jest za prawdziwą kulinarną ikonę Nowego Jorku. Czy jest zatem możliwe, by zrobić ją w domu - bez specjalistycznego sprzętu i produktów rodem z Ameryki Północnej? Tomek Królikowski przekonuje, że przepis na chopped cheese jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, tylko dobrych produktów. - Chopped cheese musi być "hot, wet, messy, delicious and activating" - czyli wilgotna, ciepła, smaczna i zmuszająca do działania. Bo żeby ją zjeść, należy zaangażować całe ciało. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Tomek Królikowski (doradca kulinarny)

Data emisji: 01.01.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie

Czytaj także

Nigella Lawson i Jamie Oliver. Książki kulinarne od gwiazd na gwiazdkę

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2021 15:00
Książki kucharskie i kulinarne to świetny prezent nie tylko dla osób, które lubią gotować. Najnowsze wydawnictwa to nie tylko zbiory przepisów. Są bogato ilustrowane, wiele mówią o lokalnych tradycjach kulinarnych, a co najważniejsze - propagują zdrowe i zrównoważone życie w duchu slow. 
rozwiń zwiń