X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Daj szansę brokułom. Poprawią twoją odporność

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 23:00
Im częściej na naszych talerzach goszczą brokuły, brukselka, kapusta lub sałata, tym większą możemy mieć nadzieję na uniknięcie infekcji.
Audio

Zielone warzywa poprawiają pracę układu odpornościowego - sugerują badania, o których informuje internetowe wydanie pisma "Cell". To dlatego, że zapewniają prawidłową pracę limfocytów intraepitelialnych w jelicie cienkim i skórze. Limfocyty intraepitelialne to komórki odpornościowe znajdujące się pod warstwą komórek epitelialnych (nabłonkowych). Odgrywają one ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran.

Naukowcy z Instytutu Babraham w Cambridge, którzy karmili zdrowe myszy pożywieniem ubogim w zielone warzywa, po 2-3 tygodniach zaobserwowali, że poziom komórek intraepitelialnych u gryzoni zmniejszył się aż o 70-80 proc.

Daj szansę kapustowatym

Jak zauważa prowadzący badania immunolog Marc Veldhoen, wyniki testu sugerujące tak silny związek z dietą były zaskakujące. Okazało się jednocześnie, że liczba limfocytów intraepitelialnych zależy od poziomu białka zlokalizowanego na powierzchni komórek, zwanego receptorem węglowodorów arylowych (AhR), na który wpływ może mieć spożycie składników obecnych głównie w warzywach kapustowatych. Brak tego receptora prowadził u myszy do utraty kontroli nad mikrobami żyjącymi na powierzchni błony śluzowej jelita.

Wcześniejsze badania wykazały, że podczas trawienia warzyw kapustowatych może wydzielać się związek, który prowadzi do aktywacji receptorów węglowodorów arylowych. Myszy, które nie otrzymywały tego rodzaju pokarmu, doświadczały znacznego zmniejszenia aktywności receptorów AhR i traciły komórki intraepitelialne. To z kolei prowadziło do obniżenia poziomu białek antybakteryjnych, zwiększało podatność na uszkodzenia oraz upośledzało zdolności regeneracyjne.

Veldhoen zwraca uwagę, że niektóre z procesów zaobserwowanych u myszy są zbieżne z tymi, które mają miejsce u pacjentów cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit. W przypadku ludzi w grę wchodzi jednak wiele dodatkowych czynników, które należałoby wziąć pod uwagę. Niemniej jednak - podkreśla badacz - warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety.

(ew/pap)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czyżby koniec grypy?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2009 13:18
Nowe przeciwciała mogą stać się lekiem stosowanym w razie epidemii i pandemii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odporność

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2009 10:45
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zapach poranka

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2009 06:00
Jarosław Uściński zaproponuje Państwu sałatkę z owocowo - warzywną z wędzonym pstrągiem.
rozwiń zwiń