Nauka

Daj szansę brokułom. Poprawią twoją odporność

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 23:00
Im częściej na naszych talerzach goszczą brokuły, brukselka, kapusta lub sałata, tym większą możemy mieć nadzieję na uniknięcie infekcji.

Zielone warzywa poprawiają pracę układu odpornościowego - sugerują badania, o których informuje internetowe wydanie pisma "Cell". To dlatego, że zapewniają prawidłową pracę limfocytów intraepitelialnych w jelicie cienkim i skórze. Limfocyty intraepitelialne to komórki odpornościowe znajdujące się pod warstwą komórek epitelialnych (nabłonkowych). Odgrywają one ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran.

Naukowcy z Instytutu Babraham w Cambridge, którzy karmili zdrowe myszy pożywieniem ubogim w zielone warzywa, po 2-3 tygodniach zaobserwowali, że poziom komórek intraepitelialnych u gryzoni zmniejszył się aż o 70-80 proc.

Daj szansę kapustowatym

Jak zauważa prowadzący badania immunolog Marc Veldhoen, wyniki testu sugerujące tak silny związek z dietą były zaskakujące. Okazało się jednocześnie, że liczba limfocytów intraepitelialnych zależy od poziomu białka zlokalizowanego na powierzchni komórek, zwanego receptorem węglowodorów arylowych (AhR), na który wpływ może mieć spożycie składników obecnych głównie w warzywach kapustowatych. Brak tego receptora prowadził u myszy do utraty kontroli nad mikrobami żyjącymi na powierzchni błony śluzowej jelita.

Wcześniejsze badania wykazały, że podczas trawienia warzyw kapustowatych może wydzielać się związek, który prowadzi do aktywacji receptorów węglowodorów arylowych. Myszy, które nie otrzymywały tego rodzaju pokarmu, doświadczały znacznego zmniejszenia aktywności receptorów AhR i traciły komórki intraepitelialne. To z kolei prowadziło do obniżenia poziomu białek antybakteryjnych, zwiększało podatność na uszkodzenia oraz upośledzało zdolności regeneracyjne.

Veldhoen zwraca uwagę, że niektóre z procesów zaobserwowanych u myszy są zbieżne z tymi, które mają miejsce u pacjentów cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit. W przypadku ludzi w grę wchodzi jednak wiele dodatkowych czynników, które należałoby wziąć pod uwagę. Niemniej jednak - podkreśla badacz - warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety.

(ew/pap)

Czytaj także

Czyżby koniec grypy?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2009 13:18
Nowe przeciwciała mogą stać się lekiem stosowanym w razie epidemii i pandemii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odporność

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2009 10:45
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zapach poranka

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2009 06:00
Jarosław Uściński zaproponuje Państwu sałatkę z owocowo - warzywną z wędzonym pstrągiem.
rozwiń zwiń