X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Święta Bożego Narodzenia w Polskim Radiu

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
Audio
  • Świąteczne dania w wersji wegańskiej (Sobotologia/Czwórka)
Wegańskie ciasta są zwykle mniej słodkie i lżejsze od tych tradycyjnych
Wegańskie ciasta są zwykle mniej słodkie i lżejsze od tych tradycyjnychFoto: Pixabay (Domena publiczna)

W Polskiej tradycji Wigilia jest dniem postu, ale w menu obecne są ryby, które kiedyś nie były uznawane za mięso. Nasza reporterka Kaja Zemła wybrała się na warsztaty, na których można było nauczyć się przyrządzania świątecznych potraw w wersji 100-procentowo wegańskiej.

- Jeśli chodzi o karpia, możemy zastąpić go kotletami a'la rybnymi z selera. Wegańskie są także uszka z grzybami i cebulką z ciasta zawierającego tylko mąkę, wodę i olej. Wiele potraw jest wegańskich z natury, np. barszcz czerwony czy pierogi - mówiły instruktorki warsztatów.

Z audycji dowiecie się także, jak zrobić wegański smalec i bigos na wędzonym tofu, które zastępuje boczek. Podajemy również przepis na piernik buraczano-korzenny w polewie.

***

Przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 20.12.2015

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".

mg/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak