Fleksitarianizm - najlepsza dieta na świecie To, że mięso zniknie z naszego talerza i wszyscy będziemy wegetarianami jest mało prawdopodobne. Ale ograniczenie jego spożycia to już całkiem realna wizja. Na czym polega elastyczny wegetarianizm? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia kuchnia wegetariańska jedzenie zdrowie Marta Hoppe Nieprzeciętni 2022
Przyprawy - to w nich jest wielkanocny smak. Święta w wersji wege - Wiele dań, które wydają nam się bardzo tradycyjne, np. żurek, kiedyś na stole wielkanocnym nie pojawiały się wcale - mówi Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, i proponuje świąteczną pieczeń zastąpić kalafiorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc dieta jedzenie Kasia Dydo kuchnia wegetariańska
Monika Mrozowska radzi jak gotować, by nie marnować Około 50 zł miesięcznie znika nam z portfela razem z jedzeniem, którego nie wykorzystaliśmy. Najwięcej jedzenia wyrzuca się w dużych miastach, a najczęściej robią to ludzie pracujący, którzy jadają na mieście, choć w domach mają pełne lodówki. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kuchnia wegetariańska kulinaria gotowanie monika mrozowska Marta Hoppe
Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów Eksperci alarmują, by zwracać uwagę na to, czym zastępujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym wypadku, kluczem do zdrowego żywienia jest czytanie etykiet na produktach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar dieta zdrowie kuchnia wegetariańska STYL ŻYCIA
Książka kucharska na scenie. Jadłonomia i Klub Komediowy łączą siły Klub komediowy podjął wyzwanie przeniesienia książki kucharskiej na teatralną scenę. Ich wybór padł na "Jadłonomię po polsku" - książkę Marty Dymek, która już nie może się doczekać spektaklu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo KULTURA dieta zdrowie kuchnia wegetariańska TEATR
Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety - Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia wegetariańska Kamil Jasieński dieta zdrowie ekologia
Trendy w kuchni na 2020 rok Zdrowo, etycznie i lokalnie. To główne hasła przyświecające trendom kulinarnym w 2020 roku. Co dodatkowo będzie im towarzyszyć? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska
Dlaczego rezygnujemy z mięsa? Dla młodych Polaków dieta bezmięsna okazuje się coraz bardziej atrakcyjna. - To pozytywny trend, co do którego medycyna nie ma zastrzeżeń, bo różne badania pokazują, że jesteśmy dzięki temu zdrowsi - przekonuje lekarz rodzinny Michał Sutkowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta kuchnia wegetariańska Piotr Firan
"Przejdź na wegetarianizm dla zdrowia i planety" Badania przeprowadzone na 6000 wegetarianach i 5000 osobach jedzących mięso pokazują, że wegetarianie żyją dłużej i są mniej narażeni na choroby serca. Czy warto więc natychmiast rzucić mięso? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Marta Hoppe STYL ŻYCIA kuchnia wegetariańska
Zimowe warzywa i owoce Królik, miłośnik warzyw o każdej porze roku, dowiaduje się jak ma upiec wegańskie ciasto, najlepiej tak, aby dało się je później zjeść. Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia wegetariańska warzywa
"Łowcy smaków". Jak miejska dziewczyna odkryła sezonowość - Dziś nie widzimy zmieniających się pór roku - mówi Ina Rybarczyk, blogerka, autorka książek kulinarnych. - Do napisania książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku" skłonił mnie fakt zamieszkania na wsi - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria warzywa kuchnia wegetariańska Kultowe książki kucharskie
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska kuchnia gotowanie
Marta Dymek o tym jak znaleźć ulubione smaki - W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia wegetariańska zdrowie dieta Michał Piwowarek
Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku. Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA kulinaria Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska kuchnia kuchnie świata
Zielenina na talerzu w wykwintnym wydaniu - Na początek warto otworzyć głowę i zadawać sobie pytania, by podważyć dotychczasowy styl gotowania. Uwielbiam koperek na ziemniakach, ale nie jest to jedyna kombinacja, jaką możemy z nich zrobić - mówi autorka bloga o kuchni roślinnej Jadłonomia, Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie warzywa Małgorzata Raducha kuchnia wegetariańska dieta żywność STYL ŻYCIA
"Nowa Jadłonomia". Przez świat z roślinną kuchnią "Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska warzywa kuchnia rośliny podróże Podróże z Czwórką STYL ŻYCIA Kamil Jasieński
Jak przygotować domowy keczup? Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska kuchnia wegetariańska gotowanie przetwory grill przepisy kulinarne
Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie warzywa kuchnia wegetariańska szparagi