X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Lato z Radiem 2019

"Lato z Radiem" u kowala. Jak wykuwa się podkowę?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2019 12:59
Maciej Walecki odwiedził starą rodzinną kuźnię w Wojciechowie niedaleko Nałęczowa. Nasz reporter sprawdził tam, co dziś wykuwa kowal, czy podkuwa jeszcze konie i czym pali w palenisku. Podobno każdy z nas jest kowalem własnego losu, a czy kowal swój los wybrał sam?
Audio
  • U kowala pod Nałęczowem (Jedynka/ Lato z Radiem)
Kuźnia w Wojciechowie
Kuźnia w WojciechowieFoto: Radio Polskie

- Od 99 lat w tym miejscu w Wojciechowie są wykonywane przeróżne usługi dla ludzi za pomocą rąk, młotka i kowadła - mówi Roman Czerniec, mistrz kowalski spod Nałęczowa.

Jego zakład funkcjonuje już od trzech pokoleń. Jak podkreśla, robi się w nim rzeczy ozdobne i artystyczne, ale również typowo użytkowe dla rolników czy ogrodników.

- Jak żelazo dłużej siedzi w ogniu, to kolory i temperatura zmieniają się. Ciemnowiśniowy to około 700 stopni C, jasnoczerwony to 800 stopni C, ciemnożółty to około 1000 stopni C, a białożółty to temperatura między 1250 a 1350 stopni C. Jak dojdziemy do takiej temperatury, to żelazo może stopić się i przejść w stan ciekły. Dlatego kowal musi uważać, żeby nie dopuścić do temperatury 1300 stopni C, bo robiąc podkowę, chwilę zagapi się i nie ma podkowy - mówi Roman Czerniec.

Czy kowal jest artystą? Dlaczego bez paleniska nie byłoby kuźni? Ile młotków znajduje się w zakładzie u kowala?

Zapraszamy do wysłuchania całego materiału.

***

Tytuł audycji: "Lato z Radiem"

Prowadzi: Grzegorz Frątczak

Reporter: Maciej Walecki

Data emisji: 21.08.2019

Godzina emisji: 9.00-12.00

DS

Zobacz więcej na temat: Grzegorz Frątczak Maciej Walecki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak