Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 18.12.2016

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
Posłuchaj
  • Anna Starmach o najnowszej książce kulinarnej dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

- To jest moja najnowsza książka, nie pierwsza, ale najtrudniejsza, bo dzieci są najbardziej wymagające - mówi kulinarna ekspertka. Zdecydowała się na jej stworzenie, bo mało istnieje pozycji, które w przystępny i ładny sposób opowiadałyby najmłodszym na przykład, dlaczego szpinak kurczy się przy obróbce termicznej.  

Ania Starmach Sztuka daje wrażliwość - czasem stroję torty jak Jackson Pollock. Ostatnio doszłam jednak do wniosku, że jedzenie jest piękne samo w sobie  

"Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" to 60 przepisów podzielonych według stopnia trudności, a przede wszystkim artystyczno-kulinarna kooperatywa sióstr - Ania przygotowała przepisy, Agata ilustracje do książki, natomiast najmłodsza Kasia przepisy testowała.

Sztuka w rodzinie Starmachów odgrywała niemałą role, a w Czwórce Ania zdradza, jak dzisiaj pomaga jej ona w tworzeniu potraw. Opowiada też o kulinarnych książkach dla estetów, o czym śni gdy zasypia, czego w kuchni nauczyła się od babci oraz dlaczego kocha kuchnię francuską.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania "Sztuki jedzenia".

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Anna Starmach (kulinarna specjalistka i autorka książek kucharskich)

Data audycji: 18.12.2016

Godzina audycji: 15.16

jsz/pg