Frédéric Mistral - poeta zasłużony dla kuchni francuskiej Gościem audycji była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski kuchnia francuska
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Mateusz Kulik kuchnia francuska
"Uczta Babette" - smakowite arcydzieło duńskiej kinematografii 28 sierpnia 1987 roku odbyła się premiera "Uczty Babette" w reżyserii Gabriela Axela. Produkcja porusza temat nie tylko sztuki gotowania, lecz także sztuki dobrego życia w zgodzie z samym sobą i innymi. Od 1995 roku znajduje się na watykańskiej liście filmów o szczególnych walorach religijnych. Zobacz więcej na temat: Dania kino FILM lata 80 Kościół katolicki kuchnia francuska
Boże Narodzenie we Francji. Mają dużo kulinarnych tradycji We Francji ze świętami Bożego Narodzenia związane są liczne tradycje, różniące się w zależności od regionów. Choć w ostatnich latach coraz mniej osób obchodzi święta, uczestnicząc w uroczystościach religijnych, to Francuzi nadal kultywują niektóre świąteczne zwyczaje, szczególnie te kulinarne. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie święta ŚWIAT Francja kuchnia francuska
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie" Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska gotowanie STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
"Chrupiąca" para spod wieży Eiffla Croque monsieur i Croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym w roli kapelusza? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska gotowanie
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria kuchnia francuska Mateusz Kulik
Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA desery kuchnia francuska Adriana Marczewska
Polska kuchnia a "Kucharz francuski" François de la Varenne'a W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o przemianie polskiej kuchni związanej z recepcją "Kucharza francuskiego" François de la Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski
Ratatuj - warzywny gulasz. Z biedy na eleganckie stoły "Ratatuj" kojarzy się z piękną animacją Walta Disney'a, ale to przede wszystkim klasyk kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kuchnia francuska
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA kuchnia francuska Mateusz Kulik
Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek We Francji potrawy są lekkie, smaki delikatne, kucharz jest organizatorem najważniejszych punktów dnia, a biesiadnik... nie je, tylko celebruje posiłek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria dieta zdrowie kuchnia francuska Piotr Firan Weronika Puszkar
Mdłe i zjełczałe. Jak Baudelaire hejtował belgijską kuchnię - Jest w tym pasja i chęć zniszczenia wszystkiego, z czym się spotyka. Zawiódł się na Belgach - o zapiskach francuskiego poety na temat XIX wiecznej kuchni belgijskiej opowiadała w Dwójce pisarka Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia francuska kuchnia japońska podróże
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska Łukasz Modelski warzywa KULTURA jedzenie
Alain Passard, czyli jak być mistrzem kuchni W "Drodze przez mąkę" przedstawimy rozmowę z szefem paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska
Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia jedzenie restauracja STYL ŻYCIA kuchnia francuska
Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni - Tak to jest w dzisiejszych czasach, że książki kucharskie mają nie tylko przekazać wiedzę na temat gotowania i zdjęcia gotowych dań, ale są też gotowymi albumami - mówi kucharz Michał Kępiński. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska Michał Piwowarek Mateusz Fusiarz KSIĄŻKA STYL ŻYCIA przepisy kulinarne